Bir ihanet şebekesi

İstanbul 16 Mart 1920 tarihinde işgal edildi. Her alanda İngilizlerle birlikte hareket eden İngiliz Muhibleri Cemiyeti,  "İstanbul'un işgalini sevinçle karşıladığını ve tek üzüntüsünün böyle bir...

İstanbul 16 Mart 1920 tarihinde işgal edildi. Her alanda İngilizlerle birlikte hareket eden İngiliz Muhibleri Cemiyeti,  "İstanbul'un işgalini sevinçle karşıladığını ve tek üzüntüsünün böyle bir hareketin bu denli geciktirilmiş olmasından kaynaklandığını" dile getirmiştir.      

İngiliz Muhipleri Cemiyeti, kuruluş amacına uygun olarak, Türkiye'de İngiliz himayesinin kabul edilmesini sağlamak maksadıyla, ülkenin dört bir yanında İngiliz taraftarlarının sayısını artırmak için propaganda çalışmaları yapmıştır.

Türk Milletinin dini hassasiyetlerini bildikleri için de halkın dini duygularını okşayacak, cemiyet ile din arasında bağ kurarak halkın cemiyete sempati duymasını sağlamaya çalışmışlardır.

İngiltere Dışişleri Bakanı Lord Curzon, Müslüman ahalinin İngilizlere karşı direnişini kırmak için kullandığı "İngiltere, dünyanın en muazzam bir İslam hükümetidir" sözünü cemiyet sloganlaştırmıştır. Böylece cahil kesime Milli Mücadele sürecinde 'İngiltere'ye hizmetin İslam'a hizmet' anlamına geldiğine yönelik propaganda faaliyetleri yürüttüler.

İngiliz Muhibleri Cemiyeti, Anzavur İsyanı ile Kuvay-ı İnzibatiye ve Kuvay-ı Muhammediye hareketlerini organize ederek kardeşi kardeşe kırdırdılar.

Cemiyetin en önemli kişilerinden Sait Molla ve Papaz Frew'dir. Hazırladıkları idam listelerinde başta Mustafa Kemal olmak üzere Milli Mücadele'nin önde gelen liderlerini ortadan kaldırmaya çalışmışlardır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vatandaşın gündemiyle siyasetin gündemi! 02 Şubat 2021 | 296 Okunma HDP'yi kapatmamak! 29 Ocak 2021 | 326 Okunma "Mazlumun ahı indirir Şahı" 26 Ocak 2021 | 659 Okunma Milli güvenlik ya da ağır uyku! 22 Ocak 2021 | 209 Okunma İktidarların düşmana ihtiyacı vardır! 19 Ocak 2021 | 378 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar