Ayasofya Camii

Müze Ayasofya aslına rücu etmesi gerekiyordu. Öyle de oldu. Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılması tıpkı elleri üzerinde iğreti bir biçimde duran bir yapının bu kararla ayakları üzerine oturtulması...

Müze Ayasofya aslına rücu etmesi gerekiyordu. Öyle de oldu. Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılması tıpkı elleri üzerinde iğreti bir biçimde duran bir yapının bu kararla ayakları üzerine oturtulması anlamına gelmektedir.

Türkiye'deki bir yapıya, kuruma ya da kuruluşa hangi işlevin verileceği Türk otoritelerinin bileceği bir iştir. Bir başkasının bu işe karışması Türkiye'nin bağımsızlığına yönelik bir saldırıdır.

UNESCO'nun bu konuda yaptığı açıklama da birilerine mesaj şeklindedir. UNESCO yetkilileri, "Dünya Kültür Mirası listesindeki yapıların statülerinde yapılacak değişiklik için Türkiye'nin bizi önceden bilgilendirmemiş ve diyalog başlatmamış olması üzücü." deniliyor.

Bu söylemden bir yapının müze olunca Dünya Kültür Mirası oluyor, cami olunca olmuyor sonucu çıkar ki yanlış ötesi yanlıştır. Hatırlatalım Selimiye Camii de Dünya Kültür Mirası listesindedir.

Kaldı ki Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılmış olması müze olmasını engelleyen bir sonuçta üretmiyor. Ayasofya'nın da içinde bulunduğu bölge Topkapı Sarayı, Sultan Ahmet Camii, Yere Batan Sarnıcı vb. birçok yapıyı içinde bulunduran bölge zaten açık hava müzesidir. Ayasofya'nın cami olarak işlev görmesi onun müze yönünden de hiçbir sakınca üretmez!

Neval Konuk Halaçoğlu'nun tespitleri!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vatandaşın gündemiyle siyasetin gündemi! 02 Şubat 2021 | 294 Okunma HDP'yi kapatmamak! 29 Ocak 2021 | 325 Okunma "Mazlumun ahı indirir Şahı" 26 Ocak 2021 | 658 Okunma Milli güvenlik ya da ağır uyku! 22 Ocak 2021 | 209 Okunma İktidarların düşmana ihtiyacı vardır! 19 Ocak 2021 | 377 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar