ABD'nin "Birleşik Kürdistan Projesi"

İkibinli yılların başında Kuzey Irak'ta Talabani, Barzani ve Öcalan arasında büyük ihtilaf vardı. ABD'nin Irak'a müdahalesi, Talabani, Barzani ve Öcalan arasındaki anlaşmazlıkların sadeleştirilmesiyle sona erdi....

ABD ilk önce bir türlü ikna edemediği terörist başı Öcalan'ı Kenya'dan Türkiye'ye teslim ederek devreden çıkardı. Daha sonra Talabani ve Barzani arasında vuku bulan çatışma ve ihtilaflar da Türkiye'nin de araya girmesiyle engellenmiş oldu.

Böylece Irak'ın kuzeyinde "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi" Saddam'ın uçaklarına karşı yasak bölge ilan edilerek ABD'nin himayesinde kurulmuş oldu.

Aynı durumun Suriye'nin kuzeyinde tekrarı niçin olmasındı. ABD için Suriye'nin kuzeyinde İsrail'le iltisaklı devlet kurmak için üç önemli engel vardı. Bunlardan birincisi Türkiye, ikincisi de İran ve üçüncüsü de Rusya'ydı. Rusya, Suriye'nin nüfuz alanlarına ayrılmasıyla devre dışı bırakıldı. İran'ın bölgedeki milis güçleri İsrail'le birlikte vurularak etkisizleştirildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vatandaşın gündemiyle siyasetin gündemi! 02 Şubat 2021 | 296 Okunma HDP'yi kapatmamak! 29 Ocak 2021 | 326 Okunma "Mazlumun ahı indirir Şahı" 26 Ocak 2021 | 659 Okunma Milli güvenlik ya da ağır uyku! 22 Ocak 2021 | 209 Okunma İktidarların düşmana ihtiyacı vardır! 19 Ocak 2021 | 378 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar