Kanlı oyuna hazırlıklı olmak!

İster ABD gibi stratejik müttefik, ister Rusya gibi geçici müttefik, ister İran gibi komşu ülkeler olsun hepsi Türkiye'nin Suriye'de yapacağı operasyona karşılar. İsrail bir yana Mısır/Suud/BAE'nin Türkiye'ye...

İster ABD gibi stratejik müttefik, ister Rusya gibi geçici müttefik, ister İran gibi komşu ülkeler olsun hepsi Türkiye'nin Suriye'de yapacağı operasyona karşılar. İsrail bir yana Mısır/Suud/BAE'nin Türkiye'ye karşı tutumu ise tam anlamıyla faciadır. Suriye'de Türkiye'nin etkin olmasını isteyen hiç bir ülke yoktur.

ABD bölgeye DAEŞ'i yok etmek için geldiğini ilan etmişti. Rusya varlığını ABD'nin varlığıyla ilişkilendirmişti. İran ise DAEŞ ve ABD'nin etkinliği yüzünden bölgeye sivil milislerini yığmıştı.

ABD'nin Suriye'den çekilme kararı Türkiye hariç bütün güçleri üzmüştür. Türkiye, ABD'nin bıraktığı boşluğu doldurmaya en yakın ülke olması Rusya, İran, İsrail dahil bütün ülkeleri rahatsız etmiştir. YPG'nin ezilecek olmasından Şam rejimi de çok mutlu değildir.            

Menbiç saldırısı ABD'nin çekilmesini durdurmak, mümkün olmazsa yavaşlatmak amacına yönelikti. ABD'nin "DAEŞ'i bitirdim" iddiasına birilerinin "biz buradayız. Nereye gidiyorsunuz?" Mesajıydı.

Fırat'ın batısına PYD/PKK girdiği andan itibaren Türkiye buna müsaade etmeyeceğini ilan etmişti. Nitekim ABD özellikle Menbiç'ten PYD'nin çıkarılmasıyla ilgili olarak Türkiye'ye garanti vermişti.

Türkiye ve ABD, 2018'in Haziran ayında Menbiç yol haritasında uzlaşmıştı. İki ülke, 1 Kasım 2018'de Menbiç'te ortak devriye faaliyetlerine başlamıştı. Ancak ABD'nin oyalamaları nedeniyle yol haritası tamamlanamadı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vatandaşın gündemiyle siyasetin gündemi! 02 Şubat 2021 | 296 Okunma HDP'yi kapatmamak! 29 Ocak 2021 | 326 Okunma "Mazlumun ahı indirir Şahı" 26 Ocak 2021 | 659 Okunma Milli güvenlik ya da ağır uyku! 22 Ocak 2021 | 209 Okunma İktidarların düşmana ihtiyacı vardır! 19 Ocak 2021 | 378 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar