ABD'nin Kuzey Kore'yle nükleer dansı!

ABD'de Trump iş başına geldikten sonra Kuzey Kore-ABD ve Çin-ABD arasındaki gerilim daha da belirgin hale geldi. Trump, henüz adayken Kuzey Kore'yi ulusal güvenlik sorunları listesinin başına koymuştu. Sık sık Kuzey Kore'nin ana...

ABD'de Trump iş başına geldikten sonra Kuzey Kore-ABD ve Çin-ABD arasındaki gerilim daha da belirgin hale geldi.

Trump, henüz adayken Kuzey Kore'yi ulusal güvenlik sorunları listesinin başına koymuştu.

Sık sık Kuzey Kore'nin ana ticaret ortağı olan Çin'e Kuzey Kore'yi kontrol altına alma çağrısı yapıyordu.

ABD, Kuzey Kore'yle ilgili ateşten kestaneleri alma görevini Çin'e veriyordu.

Çin ise ABD'nin bu talebini dikkate bile almıyordu.

Kuzey Kore-ABD arasında kedi-fare oyunu!

1953 yılında Kore Savaşı'nın bitmesi iki ülke arasında yalnızca sıcak savaşı sona erdirdi ama düşmanlık hep baki kaldı.

ABD ve Kuzey Kore, 1994 yılında, Pyongyang'ın uluslararası gözlemcilerin Nükleer Silahsızlanma Anlaşması kapsamında, tesislerine girmesine izin vermemesiyle savaşın eşiğine gelmişti.

Savaş tehlikesi diplomatik kanallar aracılığıyla çözüldü ama kriz 23 yıldır devam eden bir kedi-fare oyununa dönüştü.

Kuzey Kore, nükleer silahlardan arınma taahhüdüne uyar gibi gözükse de, bu silahlara sahip olma hedefini her zaman korudu.

Bu süre içinde uluslararası toplum Kuzey Kore'ye nükleer silahsızlanma karşılığında normal ilişkiler teklif ederken, Pyongyang, nükleer silah ve normal ilişki istedi.

Irak'ta Saddam Hüseyin'in ve Libya'da Muammer Kaddafi'nin nükleer silaha sahip olmak istemesi hem bu iki liderin öldürülmesiyle hem de her iki ülkenin fiilen bölünmesiyle sonuçlanmıştı.

ABD aynı politikayı Kuzey Kore için uygulamak istiyordu.

ABD'nin Kuzey Kore için temel politikası, Kuzey Kore'nin nükleer kapasiteye ulaşmasını engellemeye çalışarak, rejimin bu süre içerisinde kendi içinden yıkılmasını sağlamaktı. ABD'nin her türlü çabasına karşı bu mümkün olmadı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vatandaşın gündemiyle siyasetin gündemi! 02 Şubat 2021 | 294 Okunma HDP'yi kapatmamak! 29 Ocak 2021 | 325 Okunma "Mazlumun ahı indirir Şahı" 26 Ocak 2021 | 658 Okunma Milli güvenlik ya da ağır uyku! 22 Ocak 2021 | 209 Okunma İktidarların düşmana ihtiyacı vardır! 19 Ocak 2021 | 377 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar