Yunanistan F-35’leri Türkiye’den uzakta tutacak

Souda, Andravida ve Araxos...Bunlar, Yunanistan Hava Kuvvetleri’nin ABD’den, F-35 savaş uçaklarının konuşlandırmak için altyapısının uygunluğunun kontrol edilmesini istediği hava üslerinin adları.Teknik bir bilgi...

Souda, Andravida ve Araxos...

Bunlar, Yunanistan Hava Kuvvetleri’nin ABD’den, F-35 savaş uçaklarının konuşlandırmak için altyapısının uygunluğunun kontrol edilmesini istediği hava üslerinin adları.

Teknik bir bilgi ama, F-35’e sahip olan her ülke, bu uçakların konuşlanacağı bir askeri üsse sahip olmalı.

Türkiye eğer programdan çıkarılmasaydı satın aldığı F-35’leri öncelikle Malatya’da konuşlandıracaktı, askeri üssün altyapısı da buna göre tekrar düzenlenmişti.

Girit’teki Souda Üssü’nü zaten biliyoruz ama alternatif olarak belirlenen diğer iki yer ilginç.

İkisi de Yunanistan’ın batısında, İon denizi ve ardında İtalya olan üsler.

Fransa’dan aldığı Rafale savaş uçaklarını İzmir’in paralelindeki Tanagra Üssü’ne yerleştiren Yunanistan’ın F-35’ler için Ege’nin uzağında üsler bakması ilginç.

Bu kararın Türkiye’nin S-400 hava savunma sisteminden duyulan endişe başta olmak üzere çeşitli sebepleri olabilir, bunu zaman içerisinde göreceğiz.

Fakat mutlak görmemiz gereken bir olgu daha var, o da Washington’ın, Başbakan Miçotakis’in, 2023 yılında yapılacak seçimleri kazanması için elinden geleni yaptığı gerçeği.

Beyaz Saray, Miçotakis, F-35’leri propaganda malzemesi yapabilmesi için, eşi benzeri olmayan hızda bir onay süreci işletme kararı almış, bunu da Yunan medyası yazdı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Döner değil samimiyet lazım… 24 Nisan 2024 | 250 Okunma Tanrı Dağları’nın eteklerinde bir vaha: İli 21 Nisan 2024 | 509 Okunma İyi yurttaş yetiştirme mecburiyeti... 19 Nisan 2024 | 171 Okunma Ortadoğu’da satranç başka türlü oynanır... 17 Nisan 2024 | 411 Okunma Hakkâri ve Şırnak’a bakıp, PKK terörünü anlamak… 14 Nisan 2024 | 446 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar