Mavi Balina İçin Çare Gerek

Farklı yaşlardan, farklı ülkelerde yaşayan çocuk ve gençleri, intihara sürükleyen bir Oyun, Mavi Balina. Oyun cep telefonuna WhatsApp üzerinden bir linkle geliyor, yani erişim engeli falan mümkün değil....

Farklı yaşlardan, farklı ülkelerde yaşayan çocuk ve gençleri, intihara sürükleyen bir Oyun, Mavi Balina.

Oyun cep telefonuna WhatsApp üzerinden bir linkle geliyor, yani erişim engeli falan mümkün değil. Ardından oyuna katılan kişilere tamamlaması için 50 görev veriliyor. İlk görevler mezarlıkta selfie çekmek ya da yüksek sesle müzik dinlemek gibi daha zararsız olanlar. Ama ardından süreci yöneten kişiden daha zor görevler gelmeye başlıyor.

Kimseyle konuşma, kol ve bacaklarında kesikler oluştur ve son görev olarak da ya yüksek bir yerden atla ya da kendini bir yere as emri geliyor.

Hindistan’da 17 yaşındaki bir kız intihar etmek için göle atladı, son dakikada kurtarıldı, ifadesinde “Ölmezsem, annemi öldürecekler” dedi ki bu da oyuncuların yer yer tehdit edildiği iddialarını doğruluyor. Oyunun Rus yaratıcısı ülkesinde üç yıl hapse mahkum oldu ve duruşmalardan birinde kurbanlarını “Biyolojik pislikler” olarak tanımladı ama fark etmez, Mavi Balina şu an çok konuşuluyor ve konuşulan şeyler her zaman cazip gelir insanlara. Önce evde, sonra serviste sonra da okullarda bu işi çok sıkı tutmak, iletişim özgürlüğüne falan aldırmadan çocukların yazışmalarına mutlaka bakmak gerek...

Vale ücretleri nereye? 

İstanbul’da lüks mekanların vale ücretleri giderek saçma bir hal almaya başladı. Eğlence mekanlarında gece, müşterinin kafa durumuna göre uygulanan tarife, gündüz saatlerinde de çığırından çıktı. Pazar sabahı araba başına bir sürü mekanda 20-30 TL para alınıyor müşterilerden. Alışveriş merkezleri desen orada da fiyatını 30 TL’ye kadar çıkaranlar var. Hadi bunlar keyfe keder yerler ama hastanelerde de fiyatlar 20 TL seviyesine ulaştı.

 “Kardeşim pahalı geliyorsa verme arabanı” diyenler çıkacaktır ama durum tam olarak öyle değil. Özellikle Boğaz hattında ve Fenerbahçe civarındaki mekanlarda valeler aldıkları arabaları zaten sokaklara park ediyor, orada oturanlar bile park yeri bulamıyor. Üstüne üstlük bir dünya para alan valelerin hatalı park etmesi nedeniyle bir sürü insanın adresine trafik cezası gidiyor. Genellikle resmi fiş de verilmeyen bu işlerden, kim ne kadar kazanç sağlıyor, ne kadar vergi ödüyor diye merak eden var mı acaba?

Adisyona bakmak ayıp değil

Bizim memlekette öğretilmiş erkeklik raconudur, hesap geldiğinde adisyon incelenmez, ne yazıyorsa ödenir. Geçtiğimiz hafta dört arkadaş, hemen her zaman  yaptıkları gibi, haftalık buluşma için Kilyos’taki bir mekana giderler. Hep gittikleri mekanda, hemen her zaman yedikleri ve içtikleri şeyleri sipariş ederler. Yine her zaman kalktıkları saate yakın hesabı isterler. Neredeyse her şey aynıdır ama bu kez masaya gelen hesap her zaman gelenin iki katından fazladır. İçlerinden birisi adisyonu incelemeye karar verir ve görürler ki tek dilim kavun bedeli olarak 30 lira yazılmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi yurttaş yetiştirme mecburiyeti... 19 Nisan 2024 | 165 Okunma Ortadoğu’da satranç başka türlü oynanır... 17 Nisan 2024 | 404 Okunma Hakkâri ve Şırnak’a bakıp, PKK terörünü anlamak… 14 Nisan 2024 | 442 Okunma Devlet aklı ve İsrail’e ihracat... 12 Nisan 2024 | 323 Okunma Bayramdan sonra ekonomi… 10 Nisan 2024 | 332 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar