Kar cehaleti, sorumluluk, lastik...

Milliyet Gazetesi Özay Şendir'in bugünkü (26.01.2022)'' Kar cehaleti, sorumluluk, lastik...'' başlıklı yazısı.

Kar yağışından yollar kapandığında bundan sadece yolda olanlar etkilenmiyor. İstanbul Hali’ne giren kamyon sayısındaki düşüş anında fiyat etiketlerine yansıyor, pahalılığı daha da artırıyor. Mücadelenin başarılı ya da başarısız olması hepimizin hayatını etkiliyor.

Kar ve buzla mücadele için dünyanın en büyük filosuna sahip olsanız da, kazalar nedeniyle trafik kitlenip  araçlarınız yolda gidemediği zaman sonuç başarısızlık oluyor. Bursa Valiliği pazartesi akşamı sadece kış lastiği olan araçların İstanbul istikametine devam etmesine izin verdi. Geleceği belli olan bir kar yağışı döneminde, kış lastiği olmayan araçların şehir içinde ve şehirler arası yollara çıkmasına izin vermemek lazım. Aslında özel araçlar için de kış lastiği mecburiyetini artık düşünmek zamanı.

İstanbul’da  kar kalınlığı 1987’de 80 santim, 2017’de 122 santimetre olarak ölçülmüştü. 2017 kışında son 28 yılın kar yağışı rekoru kırılmıştı. 2005 kışında da TEM’de trafik kilitlendiğinde, insanlar Kanal D binasına sığınmışlardı. Tarihin en ağır kışını yaşadığımız falan yok. Kendimizi kandırmayalım. İstanbul’da 2022 yılında Kuzey Marmara Otoyolu 17 saat kapalı kalıyorsa şehrin kriz planında sorun var demektir.

Ülkenin en işlek yolu olan İstanbul-Ankara otoyolunun kapanması kabul edilebilir bir durum değil.

Karayolları Genel Müdürlüğü, en fazla soru sorup, hiç yanıt alamadığım kurum ama fırsat bu fırsat diye haksızlık edemem. Norveç, Finlandiya gibi ülkelerdeki karla mücadele yöntemleriyle Karayolları Genel Müdürlüğü Tesisler ve Bakım Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı Karla ve Buzla Mücadele Rehberi’ni karşılaştırdım. Eksi 9 dereceden sonra yola tuz atmanın bir işe yaramadığından buzlanma öncesi mücadele, buzlanma sonrası mücadeleye kadar tüm yöntemler aynı, eksik bir tanımlama yok. Uygulama tanımlama kadar başarılı mı diye ölçemiyoruz zira yollarda kalan araçlar çalışmaları engelledi.

Gördüğünüz fotoğraf Michigan I-4 yolunun temizlenmesi çalışmalarından aldım. Kar ve buzlanma, ABD’de de yolları kapatıyor ama otoyol kapanması daha nadir. Yollarda sıcaklık ölçen sensör ve asfalta gömülü spreyler buz önleme ve elektrikle alttan ısıtma gibi yöntemler uygulanıyor. İstanbul’a ulaşan tüm yolların kapanmaması için en azından belirli yerlerde ağaçlardan rüzgâr duvarları ve bu görece yeni teknolojileri kullanmayı düşünmek gerek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Döner değil samimiyet lazım… 24 Nisan 2024 | 268 Okunma Tanrı Dağları’nın eteklerinde bir vaha: İli 21 Nisan 2024 | 511 Okunma İyi yurttaş yetiştirme mecburiyeti... 19 Nisan 2024 | 173 Okunma Ortadoğu’da satranç başka türlü oynanır... 17 Nisan 2024 | 411 Okunma Hakkâri ve Şırnak’a bakıp, PKK terörünü anlamak… 14 Nisan 2024 | 446 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar