Gözden kaçan rüzgar çetin ayrıntısı

Rüzgar Çetinolayını çok tartıştım bu köşede. Hukuk herkese aynı şekilde uygulandığı zaman adalet sağlanır ya, o yüzden yazmak zorundayım. Rüzgar Çetin’e taksirle ölüme...

Rüzgar Çetinolayını çok tartıştım bu köşede. Hukuk herkese aynı şekilde uygulandığı zaman adalet sağlanır ya, o yüzden yazmak zorundayım. Rüzgar Çetin’e taksirle ölüme sebebiyet vermekten 9 yıl hapis cezası vermişti, yargılandığı mahkeme. O mahkemenin başkanı, cemevi önünde beklerken başına isabet eden kurşunla hayatını kaybeden Uğur Kurt davasında, yine taksirle ölüme sebebiyet verme suçlamasında, sanık polise 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi; onu da paraya çevirdi.


Aynı yasa maddesi, aynı mahkeme başkanı, birinde 9 yıl hapis, diğerinde para cezası. Üstelik suçlardan birinde, hiç olay ya da gösteri olmayan bir ortamda ateşli silah kullanılmış, diğeri trafik kazası. Hukukun verdiği her karar adaleti sağlayabiliyor mu?
Yukarıdaki tabloya bakınca evet demek zorlaşıyor.

Zincirleme reaksiyon...

Bu aralar yolcu otobüsü stokları şişmiş durumda. Hatta en bildik markanın elinde halen satılmayı bekleyen 2016 model sıfır kilometre araçlar var. Üstelik sıfır araçların fiyatı 285 bin euro’dan 245 bin euro’ya düştüğü halde durum böyle. ‘Bize ne’ demeyin, tam bir zincirleme reaksiyonu gösteriyor bu tablo.

Otobüs satışları azaldı, zira geçtiğimiz sene turizm sektörü son derece kötü bir sezon geçirdi. Yani sadece otelcileri ya da turizm bölgelerinde çalışan insanları etkilediğini düşündüğümüz sıkıntı aslında, tüm ülkeyi ilgilendiriyor. Yeni otobüs satışı, devletin kasasına daha fazla vergi girmesi demektir. Yeni otobüs satışı, sigorta şirketlerinin daha çok kasko yapması demektir.

İşsizlik etkisini de konuşalım: otobüsler kilometre yaptıkça servise giderler, servislerde eleman, otobüsün gitmesi için şoför lazım, muavin lazım, daha çok lastik satışı daha çok yan sektör hizmeti demek.

Otobüsler yollarda mola verir, o tesislerde çalışanlar bu şekilde evlerine ekmek götürür. Otobüsler şoför ve muavine ihtiyaç duyarlar, ikram olarak verilen şeyler, piyasada daha fazla para dönmesi demektir. Yani yolcu olmaktan başka bir ilginiz olmayan otobüs satışları ya da daha ucuza tatil yapmak isteyen bir yerli turist olsanız bile, sektörün durumu hepimizin cebini yakından alakadar ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Döner değil samimiyet lazım… 24 Nisan 2024 | 270 Okunma Tanrı Dağları’nın eteklerinde bir vaha: İli 21 Nisan 2024 | 511 Okunma İyi yurttaş yetiştirme mecburiyeti... 19 Nisan 2024 | 173 Okunma Ortadoğu’da satranç başka türlü oynanır... 17 Nisan 2024 | 411 Okunma Hakkâri ve Şırnak’a bakıp, PKK terörünü anlamak… 14 Nisan 2024 | 446 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar