Fatura çevreci yapar...

- Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım gelecek. - Her yıl 1 milyon 100 bin evin elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanacak. - Yıllık 1,5 milyon ton karbon emisyonu azalacak. Her yetişkin ağaç havadan 10 kg kardondioksit...

- Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım gelecek.

- Her yıl 1 milyon 100 bin evin elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanacak.

- Yıllık 1,5 milyon ton karbon emisyonu azalacak. Her yetişkin ağaç havadan 10 kg kardondioksit çektiğine göre bu 150 milyon ağaçlık bir temiz hava etkisi demek.

- Ar-Ge mecburiyeti, yüzde 80 yerli mühendis istihdamı gibi artı maddeler de var...

Bu saydıklarım Alman Siemens’in ortak olduğu konsorsiyumun kazandığı Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynakları ihalesine dair maddeler.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ihalesinden çıkan sonuç dolayısıyla Almanya biraz şaşkın, Alman siyasetçiler de sözleri havada kaldığı için biraz mahcup.

Temiz enerji için atılan ama aynı zamanda diplomatik anlamı da olan bu ihaleden sonra gözden geçirmemiz gereken bir seçenek daha var.

Daha temiz enerji üretirken daha az enerji harcamanın yollarını da konuşmalıyız.

Mesela Yatağan Termik Santrali 2869 MWh elektrik üretimi kapasitesine sahip.

Türkiye’de evlerdeki tüm buzdolabı stoğu ‘A+++’ enerji sınıfından olsa edilecek tasarruf Yatağan’ın ürettiğinden daha fazla olacak.

Bunu artık hemen her ev ve iş yerine giren klimaların enerji verimliliğinden tutun da Türkiye’deki tüm ampullerin LED ampüle dönüşmesini kadar bir sürü madde ekleyebiliriz.

Hepsini geçtim kamuya ait kurumlarda klima sıcaklarının 20 ya da 21 değilde 24 derece ayarlanması bile başlı başına bir tasarruf yöntemi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi yurttaş yetiştirme mecburiyeti... 19 Nisan 2024 | 162 Okunma Ortadoğu’da satranç başka türlü oynanır... 17 Nisan 2024 | 403 Okunma Hakkâri ve Şırnak’a bakıp, PKK terörünü anlamak… 14 Nisan 2024 | 442 Okunma Devlet aklı ve İsrail’e ihracat... 12 Nisan 2024 | 323 Okunma Bayramdan sonra ekonomi… 10 Nisan 2024 | 332 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar