Ezberini de al git...

Adil Gür’ün son araştırması gösterdi ki Türkiye’deki siyasi kavgalar ve fay hatlarının temelinde ezberlerimiz yatıyor. - Ak Parti seçmeninin Atatürk’le problemi olduğu ezberi mesela.Ak Parti’ye oy verip de...

Adil Gür’ün son araştırması gösterdi ki Türkiye’deki siyasi kavgalar ve fay hatlarının temelinde ezberlerimiz yatıyor.

- Ak Parti seçmeninin Atatürk’le problemi olduğu ezberi mesela.Ak Parti’ye oy verip de kendisini “Atatürkçü” olarak tanımlayanların sayısı MHP ve HDP’oy verip de Atatürkçü olduğunu söyleyen seçmen sayısından daha fazla.


- Bir başka ezber CHP ve “Ulusalcılık” ya, CHP’ye oy veren verip de, siyasi kimliği “Muhafazakar” olanların oranı, “Ulusalcı” olanların oranından fazla.

- “Atatürk unutturuluyor” ezberinde de rakamlar farklı.Yaş gruplarına göre siyasi kimliği Atatürkçülük olanlar en fazla 18-30 yaş grubunda yer alıyor. En düşük oran 31-45 yaş grubunda.

- Seçmenler arasında siyasi kimliğini “Laik” olarak tanımlayanlar arasında CHP ilk sırada. Sonra Ak Parti sonra da binde 1’lik bir farkla MHP ve HDP geliyor.

Araştırmada, ezberimizi bozan ve daha önemlisi siyasi kavga ya da düşmanlıkların gereksizliğini gösteren daha bir sürü parametre var. Keşke birbirimizin gözünü oymaya çalışmak yerine, durup biraz düşünebilsek...

REFERANDUM VE RENKLER

MAVİ: 1982 Anayasası referandumunda hayır oyları için mavi renk oy pusulası kullanılmıştı. Askeri darbe yönetimi mavi içeren her şeye düşman olduğu için, o dönem ulaşımda kullanılan Mavi Kart’a zam haberini vermek bile hayır propagandası sayılabiliyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Özgür Özel, yandaş mı oldu? 26 Nisan 2024 | 226 Okunma Döner değil samimiyet lazım… 24 Nisan 2024 | 275 Okunma Tanrı Dağları’nın eteklerinde bir vaha: İli 21 Nisan 2024 | 512 Okunma İyi yurttaş yetiştirme mecburiyeti... 19 Nisan 2024 | 173 Okunma Ortadoğu’da satranç başka türlü oynanır... 17 Nisan 2024 | 411 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar