‘Çav Bella’ ya da Cevriye

'Çav Bella' polemiğini duydunuz mu? Duymuşsunuzdur muhakkak... Bir yanda Hilal Cebeci diğer yanda da Gökhan Özoğuz var. Tüm dünyada devrimci solun en iyi bildiği, en çok söylediği marşın, klibini...

'Çav Bella' polemiğini duydunuz mu? Duymuşsunuzdur muhakkak... Bir yanda Hilal Cebeci diğer yanda da Gökhan Özoğuz var. Tüm dünyada devrimci solun en iyi bildiği, en çok söylediği marşın, klibini çektiği için eleştiriliyor Cebeci. ‘Çav Bella’nın müziğini alıp, ‘Cevriye’ diye şarkı yapmıştı Gökhan Semiz ve Grup Vitamin 1991 yılında. Mehmet Taneri de ‘Sen, Sen, Sen’ diye bir aşk şarkısı haline getirmişti bu dünyanın en bilinen marşını.

Evet, bir marştır ‘Çav Bella’, orijinal adı ‘Bella Ciao’ olan bir İtalyan halk şarkısının, zaman içerisinde marşa dönmüş halidir. İtalya’da Po Ovası’nın pirinç tarlalarında sefalet içerisinde çalıştırılan, önce faşist Mussolini sonra da işgalci Nazilere karşı direnen bir adamın evde bıraktığı karısına söylediği şarkıdan türediği düşünülür. Kimi kaynaklarda, melodinin Eşkenaz Yahudilerin enstrümantal müziği olarak bilinen Klezmer’den türediği de yazılıdır.

Her neyse, Cebeci-Özoğuz tartışması yeni bir şey değil, tüm dünyada bu marşın saygıyla korunmasını isteyenlerle, “Önemli olan yayılması” diyenler arasında uzun zamandır benzer tartışmalar yaşanıyor zaten. Hoş, Küba devriminin en bildik ismi Che Guevara’nın adının, Nathalie Cardone’nin pop şarkısı ‘Hasta Siempre’de meze olarak kullanıldığı, Küba deyince aklına sadece puro gelenlerin, o şarkıyla gece kulüplerinde dans ettiği bir dünyada yaşıyoruz. Hilal Cebeci, ‘Çav Bella’ya klip çekse ne olur, çekmese ne olur?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alaca karanlık zamanı Milliyet... 25 Mart 2024 | 197 Okunma Avrupa Ortaçağ’a dönerken... 24 Mart 2024 | 264 Okunma Devletin kendini koruma hakkı... 22 Mart 2024 | 340 Okunma Sebep - sonuç açısından Trabzonspor-Fenerbahçe olayı... 20 Mart 2024 | 623 Okunma Türkiye’nin oyun kurma zamanı 17 Mart 2024 | 372 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar