Ancak Türkiye'de olur

Başbakan Binali Yıldırım, cumartesi günü AKM tartışmasını bir kez daha alevlendirdi...Konuşa konuşa bitmeyen bir siyasi tartışma haline geldi AKM binası işi ama bakın tartışma tam da bize göre...

Başbakan Binali Yıldırım, cumartesi günü AKM tartışmasını bir kez daha alevlendirdi...
Konuşa konuşa bitmeyen bir siyasi tartışma haline geldi AKM binası işi ama bakın tartışma tam da bize göre ilerliyor:

Atatürk Kültür Merkezi’nde çalışmış bir sürü sanatçı, başta akustik olmak üzere, izolasyon, ısıtma, soğutma, güvenli olmayan sahne asansörleri gibi bir sürü sorundan bahsediyor ve sonra “AKM yıkılmamalı” diyor.

Buna karşın “AKM yıkılsın” diyenler binanın ekonomik ömrünü doldurduğundan söz ediyor. Oysa her sene Yeni Yıl konserlerinin verildiği Viyana Musikverein binasının açılış yılı 1870. Bavyera Devlet Opera binası 1818, Paris Palais Garnier 1875’te yapılmış ve halen hizmet veriyor.

Bir kısım mimar “Anıt eser, yıkılmamalı” diyor, bir başka grup mimar, “Nazi dönemi ruhu olan bir bina, anıt olma özelliği de yok yıkılsın” diyor. Diğer yanda kimi kolonların temelle bağlantısı olmadığı gibi daha ciddi sıkıntılar pek konuşulmuyor.

Resmi ağızlar olmasa da meseleye “Süreyya binası yerinde duruyor, zaten ne kadar opera seyircisi var ki, bina yıkılsın, yerine daha efektif bir iş yapılsın” diyenler var ki bunlar ateşin üzerine benzin dökenlere benziyor. “Gördünüz mü AKM’yi yıkıp yerine camii yapacaklar, AVM konduracaklar” diyenler bu cümleleri tezlerine kanıt olarak sunuyor. Bu arada Süreyya binası büyük prodüksiyonlara uygun bir bina değil.

Hali her nasıl olursa olsun, “Bina yıkılmasın” diyenlerin çoğu Atatürk adı üzerinde duruyor. Buna karşın “uluslararası proje yarışmasıyla İstanbul’a yakışır bir opera binası yapılsın” diyenler de “ismi yeniden AKM olur” tarzı bir cümle kurmuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Özgür Özel, yandaş mı oldu? 26 Nisan 2024 | 42 Okunma Döner değil samimiyet lazım… 24 Nisan 2024 | 273 Okunma Tanrı Dağları’nın eteklerinde bir vaha: İli 21 Nisan 2024 | 512 Okunma İyi yurttaş yetiştirme mecburiyeti... 19 Nisan 2024 | 173 Okunma Ortadoğu’da satranç başka türlü oynanır... 17 Nisan 2024 | 411 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar