ABD’nin tonu değişiyor...

The Heritage Foundation, 1973’de kurulmuş, muhafazakar çizgideki bir vakfın adı. Bu sene, bir üniversite tarafından, kamu politikalarında en etkili düşünce kuruluşu olarak seçildi. Vakfın, 2018 ABD bütçesine...

The Heritage Foundation, 1973’de kurulmuş, muhafazakar çizgideki bir vakfın adı.

Bu sene, bir üniversite tarafından, kamu politikalarında en etkili düşünce kuruluşu olarak seçildi.

Vakfın, 2018 ABD bütçesine yönelik tavsiyelerinin yüzde 64’ü hayata geçti.

Trump, Başkan adaylığı sürecinde bu vakıfla yakın çalıştı, Yüksek Mahkeme üye adaylarını belirlemede birlikte hareket etti.

Bu vakfın Ortadoğu sorumlusu, eski bir asker ve  İngiliz vatandaşı olmadığı halde bir dönem İngiltere Savunma Bakanı’na danışmanlık yapan ismi Luke Coffey, İdlib’in Türkiye-ABD ilişkilerinin rayına oturmasında fırsat olabileceğini söyledi.

Coffey’e göre, İdlib konusunda Ankara ve Washington ortak bir bakış açısına sahip.

Buna karşın Tahran’daki zirve gösterdi ki, Rusya ve İran ile Türkiye arasındaki fay hatları yerinde duruyor.

Sadece sözler değil bu sözlerin söylendiği yer de önemli...

Bütçesini ABD Dışişleri Bakanlığı’nın karşıladığı Amerika’nın Sesi muhabiriyle yaptığı  röportajda söyledi bunları Coffey.

Washington’da sürprizlere pek yer yoktur, o yüzden ne söyleyeceği zaten bilinerek yapılmış bir röportaj bu.

ABD’de Türkiye’yi kaybetmemek gerektiği yolunda çıkan sesler yükseliyor.

Başı Beyaz Saray kaynaklı direnişten dolayı ağrıyor olsa bile Trump da bir süredir Türkiye’ye karşı mesaj vermiyor. Durduk yere olacak şeyler değil bunlar, aklımızın bir köşesinde bulunsun...

1 TIR DOMATES SAT, 7 KİLOGRAM TOHUM AL

Dünyanın 177 ülkesine mobilya ihraç ediyor Türkiye.

Bizim ihraç ettiğimiz mobilyanın kilogram fiyatı 3.8 dolar, İtalya ve Fransa’nın mobilya ihracatında kilogram fiyatı 7 dolar.

Hazır giyim ihracatında bizim  kilogram fiyatımız 14.92 dolar, İtalya’nın tekstil ürünleri ihracat kilogram fiyatı 58 dolar.

En büyük katma değeri, 722,11 dolarlık kilogram fiyatıyla mücevher ürünlerinde sağlıyor Türkiye.

Türkiye’de, sadece kuyumculuk eğitimi veren, okul sayısı 1, kuyumculuk ve takı tasarımı da dersleri veren, toplam okul sayısı 18.

İhracatta eğitimin yanına bilimi eklediğiniz zaman iş tamamen değişiyor ama...

Bir firma, TÜBİTAK’ın  katkısıyla, kendi Ar-Ge merkezinde geliştirdiği, göz içi lensleri, kilogramı 675 bin dolardan ihraç ediyor 55 ülkeye.

Yaş meyve-sebze ihracatında kilogram gelirimiz, 0,56 dolar. Bir tır dolusu domates ihraç ettiğimizde ülkeye giren dolarla ancak 7 kilogram domates tohumu ithal edebiliyoruz.

Bitmedi, kilogram fiyatı 0,14 dolar olan çimentodan ancak bin 612 tır  ihraç ettiğimizde, 1 tır bilgisayar, yarım tır kadar USB Bellek ve  3’te bir tır kadar cep telefonu ithal edebiliyoruz.

Bilgisayarlarda kullandığımız  anti-virüs programlarının Türkiye pazarı 100 milyon dolar seviyesinde.

Yerli anti-virüs programlarımız var ama çoğu kişinin haberi yok. Tıpkı yerli işletim sistemi Pardus’tan kimsenin haberi olmadığı gibi.

Şubat’ta  tüm ihracatımızın  ortalama kilogram fiyatı 1,28 dolardı.

İşin içine eğitimi, bilimi, araştırma ve geliştirmeyi sokup, kilogram fiyatı 2,5 dolara çekebilsek, aynı emeği harcayarak, elde ettiğimiz geliri iki kat yukarı çekmiş olacağız.

Sonuç mu, Türkiye’nin ekonomik kurtuluşu, Türkiye’nin bağımsızlığını korumasının yolu, üretime eğitim ve bilimi eklemekten geçiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Döner değil samimiyet lazım… 24 Nisan 2024 | 250 Okunma Tanrı Dağları’nın eteklerinde bir vaha: İli 21 Nisan 2024 | 509 Okunma İyi yurttaş yetiştirme mecburiyeti... 19 Nisan 2024 | 172 Okunma Ortadoğu’da satranç başka türlü oynanır... 17 Nisan 2024 | 411 Okunma Hakkâri ve Şırnak’a bakıp, PKK terörünü anlamak… 14 Nisan 2024 | 446 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar