Atatürk'ü bırak piyanoya bak

Müzik derslerinde, çocuklara, Atatürk’ün sevdiği şarkılar öğretilmezse kıyamet kopar mı?Bence kopmaz, önemli olan, öğrencilere, Atatürk devrimlerinin, askeri ve siyasi başarılarının doğru...

Müzik derslerinde, çocuklara, Atatürk’ün sevdiği şarkılar öğretilmezse kıyamet kopar mı?
Bence kopmaz, önemli olan, öğrencilere, Atatürk devrimlerinin, askeri ve siyasi başarılarının doğru anlatılması, bunun yapılacağı ders de müzik dersi değil.

Müzik dersinde müzik öğrenilir ama görünen o ki yeni müfredatta bu pek mümkün olmayacak.

İlkokul 1. ve 5. sınıf müzik dersi kitaplarından piyano ve keman çıkarılmış yerine bağlama, kaşık, kemençe konmuş.

Niye hepsini birden öğrenmesin ki çocuklar?

Yoksa enstrümanlarda da milli ya da değil tartışması mı yaşamamız gerekiyor?

Piyano ve kemanı ders kitaplarından çıkarma kararı alanlar Sultan 2. Abdülhamit’in piyano ve keman çaldığını, Saray’a ilk elektrikli piyanoyu getirenin yine Sultan 2. Abdülhamit olduğunu bilmiyorlardır tahminen.

Biraz baksalar, 1711’de icat edilen piyanonun  son derece hızlı bir şekilde Osmanlı sarayına geldiğini görecekler.

Sonra 3. Selim’den, Padişah Vahideddin’e kadar bir sürü Osmanlı sultanının gayet iyi piyano çaldığını,  besteler yaptıklarını, şehzadelere ders veren İtalyan bestecilere de Paşa unvanı verildiğini öğrenecekler.

Hepsinden geçtim, Evren Kutlay’ın Osmanlı’nın Avrupalı Müzisyenleri kitabını okusalar, en zor şartların sürdüğü dönemde bile müzik öğrenmesi için Avrupa’ya çok sayıda öğrenci yollandığını da fark edecekler.

Beethoven gibi en önemli besteciler, Rachmaninov gibi en önemli piyanistlerin ortak özelliği 4-5 yaşında piyano başına oturmuş olmaları.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’nin kitlerine ihtiyacımız kalmadı... 27 Mart 2024 | 615 Okunma Alaca karanlık zamanı Milliyet... 25 Mart 2024 | 221 Okunma Avrupa Ortaçağ’a dönerken... 24 Mart 2024 | 266 Okunma Devletin kendini koruma hakkı... 22 Mart 2024 | 342 Okunma Sebep - sonuç açısından Trabzonspor-Fenerbahçe olayı... 20 Mart 2024 | 626 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar