May ve Merkel'in önemli Türkiye ziyaretleri

Malta'da gerçekleşecek olan AB Zirvesi öncesi İngiltere Başbakanı Theresa May geçtiğimiz hafta Türkiye'deydi. 2 Şubat 2017 Perşembe Günü ise Almanya Şansölyesi Angela Merkel Türkiye'de olacak. AB'yi terkeden...

Malta'da gerçekleşecek olan AB Zirvesi öncesi İngiltere Başbakanı Theresa May geçtiğimiz hafta Türkiye'deydi. 2 Şubat 2017 Perşembe Günü ise Almanya Şansölyesi Angela Merkel Türkiye'de olacak. AB'yi terkeden İngiltere'nin Başbakanının ve AB'nin neredeyse tüm yükünü Almanya'nın Şansölyesinin Türkiye ziyaretlerini iyi izlemek ve analiz etmek gerekiyor.

Özellikle en başta AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu olmak üzere Brüksel ve diğer AB üyesi ülkelerin başkentleri bu ziyaretleri iyi değerlendirmeliler.

İngiltere Başbakanı May, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından Türkiye ile İngiltere arasındaki ticari ilişkilerin arttırılacağını söylerken, Türkiye'nin Birleşik Krallık'ın en eski dostlarından olduğunu ancak bu ilişkiyi daha da geliştirme istediklerini özellikle belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise İngiltere ile ticari ilişkilerin yılda 15.6 milyar sterlinden 16 milyon sterline çıkarmayı hedeflediklerini açıklarken AB'ye üyelik için aday olan ama yıllardır haksız yere oyalanan Türkiye'nin yakında AB'den ayrılmak üzere olan İngiltere ile ilişkilere verdiği değerin önemini dile getirdi. İki ülke havacılık alanında dev bir anlaşmaya imza attı. Uçak sanayi alanında iş birliğine yönelik olarak İngiliz savunma ve havacılık şirketi BAE Systems ile 125 milyon Amerikan doları (100 milyon İngiliz sterlini) değerinde bir anlaşmaya göre BAE System ile TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ) TF-X Türk savaş uçağı geliştirmek için birlikte çalışacak. 

Ayrıca Türkiye ve İngiltere arasında ticari alanda ve teröre karşı mücadele konusunda iş birliklerinin geliştirilmesi kararlaştırıldı. Kıbrıs sorunu açısından da iki ülkenin garantör ülkeler olarak yapıcı bir rolü olduğu konusu da ele alındı.

Kısacası İngiltere doğru bir adım atarak AB üyesi olmadığı döneme yönelik olarak Avrupa'nın güçlü ülkesi Türkiye'ye verdiği önemi ve de kendi çıkarları açısından Türkiye'ye olan ihtiyacını dünya kamuoyu önünde belgelemiş oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
LİBYA TERÖRİSTLERİN ELİNE GEÇMEMELİ 27 Aralık 2019 | 130 Okunma FRANSA'DA "MACRON, DÉMİSSİON!" SESLERİ YÜKSELİYOR 08 Aralık 2019 | 143 Okunma "AB'NİN SAMİMİYETSİZ VE İKİ YÜZLÜ TUTUMU" 23 Kasım 2019 | 73 Okunma KIBRISLI RUMLAR: "EN İYİ TÜRK, ÖLÜ TÜRKTÜR!" 17 Kasım 2019 | 209 Okunma DİYARBAKIR'DA BİR AP MİLLETVEKİLİ: TOMAS ZDECHOVSKY 13 Kasım 2019 | 211 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar