Brexit'in ardından yeni

Fransızlar ve Almanlar arasında yüzyıllar boyunca süren savaşların ardından Şansölye Konrad Adenauer ve Başkan Charles de Gaulle tarafından imzalanan “Elysee Anlaşması” iki ülkenin yakınlaşmasında...

Fransızlar ve Almanlar arasında yüzyıllar boyunca süren savaşların ardından Şansölye Konrad Adenauer ve Başkan Charles de Gaulle tarafından imzalanan “Elysee Anlaşması” iki ülkenin yakınlaşmasında çok önemli bir rol oynadı. Bu anlaşmanın ardından oluşturulan Alman-Fransız ortak kurumları sayesinde milyonlarca Alman ve Fransız iki ülkeyi karşılıklı ziyaret ederek önyargılarından kurtulma olanağı bulabildiler. O tarihten beri AB içinde Fransa ve Almanya arasında her zaman ahenk içinde olmasa da iyi bir iş birliği ve paslaşma gündeme geldi.

Bu anlaşmanın imzalanmasından 56 yıl sonra yeni bir anlaşmanın gündeme geldiği 22 Ocak 2019 tarihi de oldukça önemli.

Almanya ve Fransa arasında Şansölye Angela Merkel ve Başkan Emmanuel Macron tarafından geçtiğimiz salı günü imzalanan “Aachen Anlaşması” AB’nin oldukça zor bir döneminde gerçekleşti. Belki de AB’nin iki büyük ülkesi bu nedenle bu anlaşmayı gerekli gördüler. 

Brexit Anlaşması’nın ciddi bir kriz haline dönüştüğü ve İngiltere’nin AB’den çıkmasının an meselesi olduğu 2019 yılının ilk aylarında “Aachen Anlaşması” ile AB’yi güçlendirmeye çalışmak akıllıca bir girişim. Zayıf bir AB en başta Almanya’nın hiç istemediği bir durum. Almanya’nın da Fransa’nın da güçlü bir AB’ye ihtiyaçları var. AB’nin güçlenmesi ise Almanya ve Fransa’nın tüm AB’ye örnek olabilecek iş birliği işe sağlanabilir. 

Tüm AB üyesi ülkelerle “veto sistemi” nedeniyle gerçekleştirilemeyen hedefler en azından Almanya ve Fransa özelinde hayata geçirildikçe AB nezdinde kabulleri de kolaylaşacaktır umuduna sahip olanlar haklı olabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
LİBYA TERÖRİSTLERİN ELİNE GEÇMEMELİ 27 Aralık 2019 | 130 Okunma FRANSA'DA "MACRON, DÉMİSSİON!" SESLERİ YÜKSELİYOR 08 Aralık 2019 | 142 Okunma "AB'NİN SAMİMİYETSİZ VE İKİ YÜZLÜ TUTUMU" 23 Kasım 2019 | 73 Okunma KIBRISLI RUMLAR: "EN İYİ TÜRK, ÖLÜ TÜRKTÜR!" 17 Kasım 2019 | 206 Okunma DİYARBAKIR'DA BİR AP MİLLETVEKİLİ: TOMAS ZDECHOVSKY 13 Kasım 2019 | 210 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar