AP seçimleri ve merkez partilerin önemi

Eğer son dakikada AB üyesi hükümetler karar değiştirmezse AB Komisyonu’nun yeni başkanı ya hristiyan demokrat ya da sosyal demokrat olacak. EPP ve S&D bu seçimlerde sadece Avrupa Parlamentosu’nun en güçlü grubu olmak...

Eğer son dakikada AB üyesi hükümetler karar değiştirmezse AB Komisyonu’nun yeni başkanı ya hristiyan demokrat ya da sosyal demokrat olacak. EPP ve S&D bu seçimlerde sadece Avrupa Parlamentosu’nun en güçlü grubu olmak için değil aynı zamanda en güçlü grup oldukları takdirde AB Komisyonu Başkanını da belirlemek için yarışmaktalar.

Şu ana kadar kamuoyu yoklamalarına göre önde giden EPP (hristiyan demokratlar) ve adayları Manfred Weber oldukça şanslı gözükmekteler. AB Komisyonu Başkanı Manfred Weber olacak gibi gözükmekte. AB genelinde sosyal demokratlar (S&D) pek başarılı değiller. Seçimlerin galibi çıkmaya aday olarak gözüken grupların başında EPP ve Greens/EFA (Yeşiller) olsa da bu bizi teselli etmemeli. Çünkü büyük bir ihtimalle seçimin asıl kazananı aşırı sağcı ve ırkçı partiler olacak.

AB genelinde aşırı sağcıların ve ırkçıların yükselişi devam etmekte. AB üyesi ülkelerde özellikle ulusal parlamentolarda güçlerini arttırıyor ve artık AB başkentlerinin bazılarında hatta oluşan koalisyonlarda hükümet ortağı konumundalar.

Avrupa demokrasisi adına çok kaygı verici bu durumu değiştirmek aslında merkez partilerinin elinde. Yeşiller ya da liberaller bu konuda demokratik partiler olarak elbette önemli bir destek sunabilecek de olsalar asıl sorumluluk ve yükümlülük merkez partilerde. Yani kısacası hristiyan demokratlar ve sosyal demokratlar, eğer Avrupa Birliği değerlerini korumak ve demokrasinin daha fazla yara almamasını istiyorlarsa seçimlerde Avrupa’ya ve değerlerine sahip çıkmak zorundalar.

Avrupa Birliği karşıtlarına karşı dik durmaları gerekiyor. Çünkü Avrupa Birliği’ne karşı olan aşırı sağcı ve ırkçı partiler AB’nin değerleriyle sorunlular. İnsan hakları ve demokrasi gibi en önemli değerler aşorı sağcılar ve ırkçılar için ana sorun.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
LİBYA TERÖRİSTLERİN ELİNE GEÇMEMELİ 27 Aralık 2019 | 130 Okunma FRANSA'DA "MACRON, DÉMİSSİON!" SESLERİ YÜKSELİYOR 08 Aralık 2019 | 143 Okunma "AB'NİN SAMİMİYETSİZ VE İKİ YÜZLÜ TUTUMU" 23 Kasım 2019 | 73 Okunma KIBRISLI RUMLAR: "EN İYİ TÜRK, ÖLÜ TÜRKTÜR!" 17 Kasım 2019 | 209 Okunma DİYARBAKIR'DA BİR AP MİLLETVEKİLİ: TOMAS ZDECHOVSKY 13 Kasım 2019 | 211 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar