Almanya'da AfD gerçeği

Geçtiğimiz pazar günü Almanya’nın doğusunda iki eyalette Eyalet Meclisi seçimleri yapıldı. Eyaletlerden biri SPD ve Sol Parti’nin uzun yıllardır güçlü olduğu Brandenburg Eyaleti ve diğeri ise CDU’nun çok güçlü olduğu Sachsen Eyaleti’ydi.

Her iki eyalette geçmişte Doğu Almanya’nın (Alman Demokratik Cumhuriyeti-DDR) komünist partisi SED’nin en güçlü tabana sahip olduğu eyaletlerdi. İki Almanya birleştikten sonra da Brandenburg bu geleneği Sol Parti ve SPD gibi partileri destekleyerek sürdürdü. Sachsen’de ise CDU hep güçlü oldu. AfD ortaya çıktıktan sonra bu partiye paralel olarak PEGİDA Hareketi’nin en popüler olduğu eyalet olan Sachsen, Almanya’da en militan aşırı sağ hareketlerin bir tür merkezi haline geldi. Buna rağmen CDU, 2014 yılında yapılan seçimlerde yüzde 39,4 oy alarak birinci parti oldu ve SPD ile bir koalisyon hükümeti kurdu. Şimdi yüzde 7,3 oy kaybı ile ancak yüzde 32,1 oy oranı olan CDU’nun SPD ile bu koalisyonu artık mümkün değil. Brandenburg’ta ise SPD, Sol Parti ile bir koalisyon hükümetine sahipti. Pazar günü yapılan seçimlerin sonunda bu koalisyon için de artık şans kalmadı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
LİBYA TERÖRİSTLERİN ELİNE GEÇMEMELİ 27 Aralık 2019 | 130 Okunma FRANSA'DA "MACRON, DÉMİSSİON!" SESLERİ YÜKSELİYOR 08 Aralık 2019 | 142 Okunma "AB'NİN SAMİMİYETSİZ VE İKİ YÜZLÜ TUTUMU" 23 Kasım 2019 | 73 Okunma KIBRISLI RUMLAR: "EN İYİ TÜRK, ÖLÜ TÜRKTÜR!" 17 Kasım 2019 | 206 Okunma DİYARBAKIR'DA BİR AP MİLLETVEKİLİ: TOMAS ZDECHOVSKY 13 Kasım 2019 | 210 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar