AB Komisyonunun başkanı kim olacak?

<p>AB Komisyonu’nun şimdiki başkanı Jean-Claude Juncker bu görevine devam etmeyecek. Aslında 1954 doğumlu Luxemburglu Juncker, Luxemburg’un Maliye Bakanlığını ve Başbakanlığını...

AB Komisyonu’nun şimdiki başkanı Jean-Claude Juncker bu görevine devam etmeyecek. Aslında 1954 doğumlu Luxemburglu Juncker, Luxemburg’un Maliye Bakanlığını ve Başbakanlığını yaptığı yıllarda tüm AB genelinde çok takdir edilen bir Avrupalı olarak 1 Kasım 2014 tarihinde AB Komisyonu Başkanı olarak seçildiğinde büyük desteğe sahipti. Ancak kendisinden beklenildiği gibi başarılı bir AB Komisyonu Başkanı olduğu söylenemez. Hatta en önemli zirve toplantılarında bile sanki “içkiyi fazla kaçırmış” tarzı halleri birçok dedikoduya neden olan Juncker’den sonra kimin AB Komisyonu Başkanı olacağı sorusu bugünlerde Brüksel koridorlarında en fazla konuşulan konulardan biri.

Evet, AB Komisyonu’nun 2019ve 2024 yılları arasında Başkanı kim olacak? 

Aslında bu sorunun cevabı çok basit olabilir. Jean-Claude Juncker ile başlayan yeni dönemde “Avrupa Parlamentosu Seçiminde çoğunluğu alan grup AB Komisyon Başkanını belirler” kuralı ile sorunun cevabı verilebilir. 

Öyle olursa EPP adayı Manfred Weber, AB Komisyonu’nun yeni başkanı olacak demektir. 1972 doğumlu yani AB geneli için “genç” diye tanımlayabileceğimiz Alman politikacı Manfred Weber’in EPP’nin adayı ve EPP’nin de en çok oyu alan grup olması yeterli bunun için. 

2002 yılında Bavyera Eyalet Meclisi milletvekili olarak seçildikten hemen sonra 2004 yılında da Avrupa Parlamentosu milletvekili olan Weber, 2014 yılında da EPP Başkanı olarak seçildi. 8 Kasım 2018 tarihinde ise EPP’nin tüm AB genelinde Avrupa Parlamentosu adayı olarak seçildi. Hedefi AB Komisyonu Başkanı olmak.

Weber’in en güçlü rakibi ise Hollandalı Frans Timmermans. 1961 doğumlu Timmermans hali hazırda AB Komisyonu Başkan Yardımcısı ve en etkin isimlerden biri. Daha önce Hollanda Dışişleri Bakanı da olan Timmermans, 8 Aralık 2018 tarihinde SPE tarafından tüm AB genelinde sosyal demokratların adayı olarak seçildi. 

Sosyal demokrat partilerin tüm AB genelinde başarısız grafiği ve en başta Almanya ya da İtalya gibi ülkelerde büyük hezimetlere uğraması nedeniyle Frans Timmermans’in “AB Komisyonu Başkanı olma hedefi” sadece bir rüyadan ibaret gibi gözükmekte.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
LİBYA TERÖRİSTLERİN ELİNE GEÇMEMELİ 27 Aralık 2019 | 130 Okunma FRANSA'DA "MACRON, DÉMİSSİON!" SESLERİ YÜKSELİYOR 08 Aralık 2019 | 142 Okunma "AB'NİN SAMİMİYETSİZ VE İKİ YÜZLÜ TUTUMU" 23 Kasım 2019 | 73 Okunma KIBRISLI RUMLAR: "EN İYİ TÜRK, ÖLÜ TÜRKTÜR!" 17 Kasım 2019 | 206 Okunma DİYARBAKIR'DA BİR AP MİLLETVEKİLİ: TOMAS ZDECHOVSKY 13 Kasım 2019 | 210 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar