Zekât hesabında, gümüşün yeri

Bugün gümüş, para olarak kullanılmıyor. Gümüş eşyanın değeri çok düşüktür. Sual: Ticaret mallarının veya kâğıt paraların, zekât verme ölçüsüne ulaştığını, gümüş ile de hesap etmek mümkün müdür?

Bugün gümüş, para olarak kullanılmıyor. Gümüş eşyanın değeri çok düşüktür.
 
Sual: Ticaret mallarının veya kâğıt paraların, zekât verme ölçüsüne ulaştığını, gümüş ile de hesap etmek mümkün müdür?

Cevap: Gümüşün nisâbı, ikiyüz dirhem-i şerîdir. Bir dirhem-i şerî, ondört kırât-ı şerîdir. Hanefide, on dirhemin ağırlığı, yedi miskalin ağırlığına müsavi, eşit olmaktadır. Hanefîde gümüşün nisâbı, 672 gramdır.

Yirmi miskal altın ile ikiyüz dirhem gümüş, ortak bir nisâb miktarını gösterdikleri için, değerlerinin birbirine eşit olması lazımdır. Buna göre, İslamiyette bir miskal altın, on dirhem gümüş kıymetinde oluyor. İslamiyette, para olarak kullanılan altının kıymeti, aynı ağırlıktaki gümüş paranın kıymetinin yedi katıdır. Bugün gümüş, para olarak kullanılmıyor. Gümüş eşyanın değeri çok düşüktür. Bunun için, kâğıt paraların ve ticaret eşyasının nisâbını hesap etmek için, gümüşün değeri kullanılamaz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zekâtı verilmeyen mallar 25 Mart 2024 | 324 Okunma Mübarek üç aylar 07 Ocak 2024 | 121 Okunma İslamiyete hürmet edenle etmeyenin farkı 06 Ocak 2024 | 63 Okunma Cihad, çapulculuk değildir! 05 Ocak 2024 | 141 Okunma Mübarek isim ve resimleri yere sermek 04 Ocak 2024 | 101 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar