İbadetlerin vakitlerini bilmek

 İbadetlerin vakitlerini tayin ve tesbit etmek din bilgisi ile olur. Sual: Dinimizin emrettiği ibadetlerin vakitlerini, İslam âlimleri bildirmiş midir yoksa bunlar daha sonra hesap ile mi bulunup anlaşılmıştır?

 
İbadetlerin vakitlerini tayin ve tesbit etmek din bilgisi ile olur. 
 
Sual: Dinimizin emrettiği ibadetlerin vakitlerini, İslam âlimleri bildirmiş midir yoksa bunlar daha sonra hesap ile mi bulunup anlaşılmıştır?
Cevap: İbadetlerin vakitlerini tayin ve tesbit etmek, yani anlayıp anlatmak, din bilgisi ile olur. Fıkıh âlimleri, müctehitlerin bildirdiklerini fıkıh kitaplarında yazmışlardır. Bildirilmiş olan vakitleri, hesap etmek caizdir. Hesap ile bulunanların, din âlimleri tarafından tasdik edilmesi şarttır. Namaz vakitlerini ve kıbleyi hesap ile anlamanın caiz olduğu İbni Âbidînde ve Fetâvâ-i Şem-süddîn Remlîde yazılıdır. Mevdû'ât-ul-ulûmda deniyor ki:
“Namaz vakitlerini hesap etmek, farz-ı kifâyedir. Müslümanların, namaz vaktinin başını ve sonunu güneşin hareketinden veya âlimlerin tasdik ettiği takvimlerden anlamaları farzdır.”
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zekâtı verilmeyen mallar 25 Mart 2024 | 324 Okunma Mübarek üç aylar 07 Ocak 2024 | 121 Okunma İslamiyete hürmet edenle etmeyenin farkı 06 Ocak 2024 | 63 Okunma Cihad, çapulculuk değildir! 05 Ocak 2024 | 141 Okunma Mübarek isim ve resimleri yere sermek 04 Ocak 2024 | 101 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar