Haramdan gelen paranın zekâtı

Bir kimse, haram yoldan gelmiş olan zekât malını, nisaba katamaz. Sual: Bir kimsenin, haram yoldan gelen parası olsa ve bu kimse zengin de olsa, haram yoldan gelen paranın da zekâtını verir mi?

Cevap: Haram yoldan gelmiş olan zekât malını, kendi helal zekât malı ile karıştırmamış ise, bunu nisaba katmaz. Çünkü, kendi mülkü değildir. Sahiplerine veya sahiplerinin vârislerine geri vermesi, sahipleri bilinmiyorsa, fakirlere sadaka vermesi farzdır. Karıştırmış ise, eğer birbirinden ayırabilirse, yine böyledir. Birbirinden ayıramaz ise, sahiplerini biliyorsa, kendi helal zekât malı ile öder. Sahiplerini buluncaya kadar, bu zekât malını saklar. Bunun ve tam mülkü olmadığı için, karışımın zekâtlarını vermez.
              ***
Sual: İstiğfar nedir ve istiğfar okuyan kimse, isteklerine kavuşur mu?
Cevap: İstiğfar okumak, dertlere, sıkıntılara mâni olan sebeplere kavuşturur. İstiğfar okumak; “Estağfirullah min külli mâ kerihallah” veya kısaca; “Estağfirullah” okumaktır.
              ***
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zekâtı verilmeyen mallar 25 Mart 2024 | 324 Okunma Mübarek üç aylar 07 Ocak 2024 | 121 Okunma İslamiyete hürmet edenle etmeyenin farkı 06 Ocak 2024 | 63 Okunma Cihad, çapulculuk değildir! 05 Ocak 2024 | 141 Okunma Mübarek isim ve resimleri yere sermek 04 Ocak 2024 | 101 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar