Trigliseridiniz normal mi?

Trigliserid seviyesi yüksekliğine en çok metabolik sendromlu (insülin direnci) veya diyabetli kişilerde rastlanıyor. Bu yükü azaltmanın yolu da yine beslenme ve egzersiz planından geçiyor.Trigliserid de kolesterol gibi...

Trigliserid seviyesi yüksekliğine en çok metabolik sendromlu (insülin direnci) veya diyabetli kişilerde rastlanıyor. Bu yükü azaltmanın yolu da yine beslenme ve egzersiz planından geçiyor.

Trigliserid de kolesterol gibi damarlarımızda dolaşan yağlardan biri. Hepimizin belirli bir miktarda trigliseride ihtiyacı var.
Sağlıklı bir insanın kanında trigliserid seviyesi 150 mg/dl.’yi geçmiyor. Bu seviyeleri geçmesi halinde, özellikle 500 mg’ı aştığı durumlarda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor.
Aşırı trigliserid yükü damarlarda plak oluşumu ve tıkanmayı kolaylaştırıyor. Bu da kalp krizi ve/veya felç geçirme riskini artırabiliyor. Rakam büyüdükçe, son derece tehlikeli bir başka sağlık sorunu, pankreas bezi iltihaplanması (pankreatit) devreye giriyor.
Trigliserid seviyesi yüksekliğine en çok metabolik sendromlu (insülin direnci) ve/veya diyabetli kişilerde rastlandığı için bu yükü azaltmanın yolu da yine beslenme ve egzersiz planından geçiyor.
Temel kural fazla kilolarınız varsa verin ve her gün 35-40 dakika tempolu yürüyün. Ayrıca şunları da ihmal etmeyin...
◊ Kahvenize, çayınıza şeker eklemeyin.
◊ Balı, pekmezi, reçeli sofranızdan kaldırın.
◊ Meyve sularının her türlüsüne veda edin.
◊ Meyve tüketiminizi günde bir porsiyonla sınırlayın.
◊ Alkolle ilişkinizi kesin.
◊ Ekmek dahil unlu gıdaları iyice azaltın, pastanelere veda edin.
◊ Pirinci bırakıp bulgurun da azı ile yetinin.
◊ Sebze ağırlıklı bir beslenmeye geçin.

İşyerinde stresle başa çıkmak için 20 tavsiye

İLK 5

◊ Gün içinde yorgun düşmemek, hipoglisemi nedeniyle strese girmemek istiyorsanız güne proteinden zengin (yumurta, yoğurt, peynir) nişastası, unu sınırlı, taze sebzesi bol bir kahvaltı ile başlayın. Gün sonunda rahatlamak için, sebze ve bakliyat içeriği zengin bir akşam yemeğini tercih edin.
◊ İş yükünüzü ayarlayın. İşler arasında bir seçim yapın ve size hangisi daha fazla zevk veriyorsa onu tercih edin.
◊ “Hayır” demeyi öğrenin. Aşırı stres altında olan insanlar genellikle kendilerini ifade edemezler ve her şeyi yutarak, “Bunu yapmak istemiyorum” veya “Yardıma ihtiyacım var” demek yerine bütün işleri kendi başlarına halletmeye çalışırlar. Böylece kaldırabileceklerinden çok daha fazlasını yüklenirler.
◊ İyi uyuyun. Uykunun sizi dinlendirdiğinden ve beyninizi boşalttığından emin olun.
◊ Öfkenizi dizginlemeyi öğrenin: Spor yaparak, duygularınızı dışa vurarak gerginliğinizi azaltın.

İKİNCİ 5

◊ Kaslarınızı gevşetin: Gün sonunda vücut derecesinden 1-2 derece yüksek olan küvette 15 dakika yatın.
◊ Elinize sıkabileceğiniz bir şeyler alın: İşyerinizdeki masanızda bir el egzersiz aleti ya da tenis topu bulundurun ve gergin olduğunuzda bunu sıkın.
◊ Başkalarına yardımcı olun: Bu başarı duygusunu ve kendine saygıyı aşılar. Ayrıca başkalarının dertlerini görünce kendi sorunlarınızın ne kadar önemsiz olduğunu anlayabilirsiniz.
◊ Dik oturun: Bu nefes almanızı kolaylaştırır.
◊ Nefesinizi tutun, doğru nefes almayı öğrenin: Bu teknik 30 saniyede rahatlamanıza yardımcı olabilir. Derin bir nefes alın ve içinizde tutun. Ellerinizi parmak uçlarınızı birleştirerek itin. 5 saniye bekleyin ve ellerinizi gevşetirken nefesinizi yavaşça bırakın. Rahatlayana kadar bu hareketi 5-6 kez tekrarlayın.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 172 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 525 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 723 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 583 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar