Ton balığı mı protein tozu mu?

Soru sıkı bir egzersiz programı ile kas yapma çabasına giren genç bir okurdan geliyor ama vereceğim yanıt sadece egzersiz ve kas yapma tutkunlarını değil, çocuk büyüten anne babaları da ilgilendiriyor. Nedeni...

Soru sıkı bir egzersiz programı ile kas yapma çabasına giren genç bir okurdan geliyor ama vereceğim yanıt sadece egzersiz ve kas yapma tutkunlarını değil, çocuk büyüten anne babaları da ilgilendiriyor.

 Nedeni şu: Balık tüketimimiz yetersiz. Oysa balık mükemmel bir besin. Bu sadece sağlık dostu mucize yağlar, omega-3’lerden (DHA ve EPA) zengin oluşuna da bağlı değil. Balık adeta bir “tam besin” ya da bir “süper gıda”. Ne var ki üç yanı denizlerle çevrili bir ülkede yaşamamıza rağmen kişi başına balık tüketimi rakamlarımız hâlâ içler acısı durumda. Mutfaklarımıza daha sık ve çok balık girmeli. Okurun bu güzel sorusunu sizin için özetledim.

Balık sadece güçlü bir omega-3 kaynağı değil. Balıklar aynı zamanda harika bir protein deposu. Üstelik elzem amino asitleri içeren sindirimi kolay bir protein kaynağı.
Okurumuzun sorduğu ton balığı da bunlardan biri, hatta en önemlisi.
Ton balığının 100 gramında 25 gram kadar protein var. Bu miktar bazı ton balığı türlerinde 27-28 grama çıkabiliyor. Dolayısıyla 100 gr ton balığı konservesi veya ızgara ton balığı tüketen biri günlük protein ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’sini (yarısını) karşılama şansı buluyor.
Üstelik yanında bol omega-3, bol B grubu vitamin, bol potasyum, demir ve selenyum kazanma şansı da yakalıyor. Peynir altı suyundan üretilen protein tozlarına gelince...
Ek protein ihtiyacı için doğal yollar dururken bu gibi hazır ürünleri tavsiye etmem. Üstelik peynir altı tozunda sadece protein var. Vitamin, mineral veya omega-3 gibi faydalı diğer besinsel unsurlar yok.
Kısacası “ton balığı mı, protein tozu mu?” sorusuna yanıtım net ve açıktır: Ton balığı...

Fruktozun fazlası sağlığa zararlı

Bedenimizin belli ölçüde fruktozu kullanabilme yeteneği var. Bu miktar da günlük 15-20 gramla sınırlı.
Fruktoz belli bir metabolik zincirle şekere dönüştürülüyor ve karaciğerde enerji olarak kullanılıyor. Dönüştürülemeyecek kadar fazlası kazanılırsa (aşırı meyve veya fruktoz şurubu eklenmiş gıda) trigliseride ve ürik aside çevriliyor, yani yağa dönüşüp ve damarları tıkıyor.
Dolayısıyla fazla fruktoz aldığımız zaman şeker-insülin dengesini bozacağı, kilo aldıracağı, damarlarımızı tıkayacağı kesin.

6 SORU 6 CEVAP

Bugün konu seçimlerini size bırakıp sayfamızı sizden gelen 7 muhteşem soruya ayırdım. İlk soruyu başlıkta yayınladım. Diğer sorular ve yanıtlarına gelince...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 482 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 714 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 581 Okunma Düşmemek için yürüyün 06 Nisan 2024 | 484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar