Telomerlerinizi koruyun

Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu bu hafta 'Telomerlerinizi koruyun' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Sağlıkta bazı konular var ki ya hiç gündemden düşmez ya da sık sık yeniden hatırlanır, gündeme getirilir.

“TELOMER-UZUN ÖMÜR İLİŞKİSİ” de bunlardan biridir. İsterseniz gelin önce “Telomer nedir, neyin nesidir?” onu bir anlayalım/hatırlayalım. “Telomer neden önemlidir?” sorusunu daha sonra yanıtlayalım. “Telomerimize nasıl sahip çıkarız?” sorusunun yanıtını ise en sona, “TELOMER MANİFESTOSU”na bırakalım.

İYİ BİLGİ TELOMER GÜVENLİĞİ NEDEN ÖNEMLİ

Telomer DNA materyalinin yani genetik şifre kutumuzun saklı olduğu ayakkabı bağı şeklindeki çapraz/X harfine benzer yapılanmanın uç kısımlarını kaplayan ve koruyan, DNA’da saklanan kalıtımsal genetik bilgilerin yıpranıp bozulmasını önlemek üzere tasarlanan, kısacası “her şeyimiz” gibi kabul edebileceğimiz kromozomlarımızın sağlamlığını garanti altına alan özel bir yapıdır. Ayakkabı bağlarımızı DNA gibi düşünürsek, telomerler o bağların ucundaki sert plastik yapılı koruyucu uç materyaller gibidir. Hücrelerimizin her bölünmesinde o materyalin/telomerin ucu biraz kısalır. Telomer kısaldıkça da o hücre giderek yaşlanır. Kısalma kritik bir düzeye geldiğinde ise o hücre gücünü, kuvvetini, fonksiyonunu, kısacası gençliğini kaybetmeye, bölünüp çoğalma yeteneğini sıfırlamaya başlar. Daha özet bir tanımla “yaşlanıp, ölüme hazırlanır!”.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.175 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 475 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 441 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 527 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 538 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar