“Tatlısız yapamam” diyorsanız

Tatlılar sadece damak çatlattıkları için değil, aynı zamanda hoş sofralara eşlik ettikleri, keyifli sohbetleri destekledikleri için de önemlidir. Ama ölçü kaçınca her tatlı “tehlikeli”dir.Bir...

Tatlılar sadece damak çatlattıkları için değil, aynı zamanda hoş sofralara eşlik ettikleri, keyifli sohbetleri destekledikleri için de önemlidir. Ama ölçü kaçınca her tatlı “tehlikeli”dir.

Bir kere şu kesin: Tatlının her türlüsü en az miktarlarda yenilecek!
“Ben tatlısız yapamam hocam!” diyorsanız da (ki çoğunuz böyle düşünüyor), kesinlikle haklısınız. Harika bir tatlı damak çatlatır. Güzel bir tatlı beyinde mutluluk rüzgarları estirir.
Tatlılar sadece damak çatlattıkları için değil aynı zamanda hoş sofralara eşlik ettikleri, keyifli sohbetleri destekledikleri için de önemlidir.
Tamam ama aynı zamanda ölçü kaçınca her tatlı “tehlikeli”dir.
Nedeni net ve açık: Tatlıların çoğu un ve şekerden üretiliyor. Bazıları da kızarmış yağ kaynıyor.
İçlerinde sağlığa yararlı ne bir vitamin, mineral, antioksidan ne de posa, protein var. Boş kaloriler içeren besinler.
Bununla birlikte siz ille de “ben tatlısız yapamam” diyorsanız şu tavsiyeler işinize yarayabilir:
◊ Tatlı yiyeceğiniz öğündeki bir başka karbonhidratı iptal edin. Mesela ekmek yemeyin. Pilavdan vazgeçin. Nohudu, kuru fasulyeyi es geçin. Yerine tatlıyı koyun.
◊ Mümkünse o tatlıyı protein içeren bir ürünle evlendirin. Mesela sütlü tatlılara yönelin. Sütlacı, muhallebiyi, kazandibini tercih edin.
◊ Eğer şeker hastasıysanız ya da sık kullanmıyorsanız tatlıyı şeker yerine tatlandırıcıyla yapın (agave şurubu tavsiye edilir). Kısacası unlu tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin.
◊ Son bir tavsiye daha: Sütlü tatlıların üstüne bol bol tarçın ekleyin. Çünkü tarçın, yiyeceğiniz tatlının glisemik yükünü azaltacaktır.

Cilt dostu 10 besin

1- Kolajen zengini kemik suyu
2- Sızma zeytinyağı
3- Omega-3 zengini balıklar
4- Salatalık ve koyu yeşil yapraklı her türlü sebze
5- Probiyotikten zengin süt ürünleri
6- Bakliyat
7- Nar ve turunçgiller
8- Domates
9- Kızılcık/kiraz/vişne ve benzeri mor, siyah, kırmızı meyveler
10- Havuç


Daha güçlü bir bağışıklık için

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 437 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 519 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 528 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 728 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar