Süt mü yoğurt mu?

Kalsiyum her yaşın olmazsa olmazı. Ama süt bana göre bir yetişkin besini olmaktan daha çok bir çocuk besini. Yetişkinler sütü yoğurt, kefir, ayran ya da peynir olarak tüketmeli.Kemiklerin, dişlerin yapılanması...

Kalsiyum her yaşın olmazsa olmazı. Ama süt bana göre bir yetişkin besini olmaktan daha çok bir çocuk besini. Yetişkinler sütü yoğurt, kefir, ayran ya da peynir olarak tüketmeli.

Kemiklerin, dişlerin yapılanması, yaşlanınca bütünlüğünü koruması, destek dokusunun gelişip sağlamlaşması ve yüzlerce kimyasal sürecin aksamaması için kalsiyum her yaşın olmazsa olmazı.
Ancak süt bana göre bir yetişkin besini olmaktan daha çok bir çocuk besini. Ayrıca kalsiyum eksikliğinin en ciddi sonuçlarından biri olan osteoporozu önlemede sütün ciddi bir destek sağlamadığını gösteren çok sayıda çalışma da var. Bu nedenle prensip olarak çocukların süt içmesini, ergen ve yetişkinlerin süt ürünleri tüketmesini öneriyorum.
Bir bardak sütte 300 miligram, 30 gram kadar yumuşak peynirde 50-100 miligram, bir su bardağı yoğurtta da ortalama 300-350 miligram kalsiyum var.
Yetişkinler sütü mayalandırmalı, laktozunu azaltmalı, probiyotik güç eklemeli ve sindirimini kolay hale getirmeli.
Yani yoğurt, kefir, ayran ya da peynir olarak tüketmeli.

Tam yağlı süt mü, yarım yağlı süt mü?

Tam yağlı süt veya süt ürünleri yüzde 3.5 gram, yarım yağlılar yüzde 1.5-2 gram kadar yağ ihtiva eder.
Yağsız sütlerde ise yağ oranı yüzde 0.5’in altına iner. Bir gram yağda 9 kalori vardır. Hassas bir kilo takipçisiyseniz yarım yağlı süt avantajlı olabilir.
Ancak bir bardak sütte tam yağlı ile yarım yağlı arasında sadece 50 kalorilik küçük bir fark olduğunu akılda tutalım.
Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var. Yağı alınan sütün CLA (Canjogated Linoleic Acid) muhtevası azalır. Oysa CLA “anti yağlanma gücü” yüksek bir maddedir. Yani yağdan tasarruf edeyim derken, yağ depolamanız daha da hızlanabilir.

Tek bir sigara bile

Sigaranın tütünden, dumandan ve tütünün içindeki kimyasallardan (kanserojen maddelerden) kaynaklanan 3 çeşit zararı var.
Sigara içenler uzun vadeli olumsuz etkileri iyi bilse de kısa vadedeki tehlikelerden habersizler. İçilen bir sigaranın bile ani kalp durmasına yol açabileceği çok fazla bilinmiyor.
Oysa tek bir sigara bile içindeki karbonmonoksit nedeniyle ani kalp aritmisine neden olabilir. Nikotin böbrekler tarafından idrarla atıldığı için mesane kanserlerinin de en büyük nedenlerinden biridir.

Keçi eti mi, kuzu eti mi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 1.269 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 366 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 820 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 295 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar