Siz hiç şişman çoban gördünüz mü?

Meraklı bir okurum “Hocam televizyon izlerken dinledim, laktik asit birikimi nedeniyle uzun süre yürümek şişmanlatırmış. Doğru mu?” diye soruyor. Yanıt net ve açık: Yürüme ne şişmanlatır ne de...

Meraklı bir okurum “Hocam televizyon izlerken dinledim, laktik asit birikimi nedeniyle uzun süre yürümek şişmanlatırmış. Doğru mu?” diye soruyor. Yanıt net ve açık: Yürüme ne şişmanlatır ne de kilo vermenizi engeller!

Kilo sorununuz olmasa bile yürümek sağlık ve sağlamlık için vazgeçilmezdir. Beden ve ruhunuz için de yerine getirilmesi zorunlu bir vazifedir.
Yürümeden olmaz! İnsan vücudu yürümek üzere tasarlanmış ve yaratılmış bir cihaz gibidir.
Bitmedi, hareketsizlik, tembellik, hatta gereğinden fazla dinlenmek bile beden ve ruha yapılabilecek en büyük işkencedir. Yürümenin sağlık yararlarını hatırlatmama gerek bile yok.
Daha güzel uykularınız olsun mu istiyorsunuz? Yürüyün! Kilo probleminiz olmasın mı arzu ediyorsunuz? Yürüyün! Sağlam kalp ve damarlara sahip olmayı mı hedefliyorsunuz? Yürüyün!
Arzunuz bağışıklığınızı güçlendirmek, enfeksiyonlardan, kanserlerden korunmak mı? Yürüyün! Belleğinizi sağlamlaştırmak, dengenizi korumak mı? Yürüyün!
Kabızlığın bile çaresi öncelikle her gün düzenli yürümekten geçmiyor mu? Daha da önemlisi şu sorulara verilecek yanıt da gizlidir: Siz hiç şişman çoban ya da postacı gördünüz mü?

Harekette bereket var!

Eğer ciddi bir ortopedik engelimiz, romatizmal bir problemimiz, kaslarımızla ilgili mühim bir engelimiz yok ise mutlaka yürüyeceğiz.
Mümkün olmadığı zaman mı?
Yaşımız ne olursa olsun bir yolunu bulup mutlaka hareket edeceğiz. “Ayakta kal, hayatta kal” prensibinden vazgeçmeyeceğiz.
Yaşlı ve yorgun muyuz, dizimizde, belimizde romatizma mı var? Hiç olmazsa her saat başı bulunduğumuz yerde 5 dakika tur atıp sistemleri harekete geçireceğiz.
Yatağa mı bağımlıyız? Zaman zaman oturur pozisyona geçip el ve ayaklarımızı hareket ettireceğiz.
Kısacası şunu hiç unutmayalım: “HAREKETTE BEREKET VAR” deyimini sanırım tüm dünyaya hediye eden de bizim kültürümüz.


Çömelme egzersizini bırakmayın

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 525 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 722 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 583 Okunma Düşmemek için yürüyün 06 Nisan 2024 | 484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar