Sırtımızda yük var

Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu bu hafta 'Sırtımızda yük var' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Sırt, boyun ve bel ağrıları özellikle son yıllarda sık rastladığımız sağlık sorunlarından biri.

Özellikle sırt, boyun ve başın arka bölgesine yerleşen ağrılardan yakınanların sayısında muazzam bir artış var. Bu ağrılar bazen enseden omuzlara sırta, bazen de başın tamamına yayılabiliyor. Canımızı sıkıp keyfimizi kaçırabiliyor. Ağrıların nedeni ise düşünülenin aksine romatizmal sorunlar falan değil. Suçlu yine bildik ve tanıdık biri: STRES!

ÖNEMLİ

STRES AĞRITIR

Konu sırt, baş, boyun hatta bel ağrıları olduğunda da maalesef o baş belası “STRES MESELESİ” özellikle yaşadığımız günlerde fazlaca sahnede. Zira ruhu gergin olan birinin o gerilimi otomatik olarak bedenine, öncelikle de boynuna, sırtına, beline aktarması beklenen bir sonuç. “Boynum/sırtım kazık gibi” diyenlerin, “Her gün sırtım ağrıyor” yakınmaları ile doktor doktor gezenlerin çoğunda asıl mesele yönetilemeyen gizli streslerdir. Bu “gerilime bağlı stres ağrılar”ının nedeni ise uzamış ve abartılmış streslere ilk reaksiyonu boyun ve sırt kaslarımızın vermesidir. Özellikle genç ve orta yaşlı kadınlarda stresle bağlantılı sırt ve bel ağrıları zannedildiğinden çok daha yaygın bir problemdir. Ama bu tür sorunların hemen her yaşta, herkeste, her zaman ortaya çıkabileceği de bilinmelidir.

Eğer boynunuz, sırtınız ya da beliniz ağrıyorsa... Sık sık boynunuz tutuluyorsa... Bu ağrılara zaman zaman baş ağrıları da eşlik ediyorsa... Hele bir de ek olarak “yorgunluk, uykusuzluk, isteksizlik, huzursuzluk, mutsuzluk, umutsuzluk” gibi işaretler de varsa lütfen öncelikle hayatınızdaki stres faktörlerini dikkatle bir gözden geçirin. “HAYATIN YÜKÜ SİZİN SIRTINIZA DA BİNMİŞ” olabilir.

İYİ BİLGİ 1

BOYUN/SIRT AĞRILARINDA NE YAPMALI

Bu tür ağrılarda muhakkak ki ilk yapılacak iş rahatlamaya/gevşemeye çalışmak olmalıdır. Bunun için de egzersiz, pilates, yoga, meditasyon, nefes terapisi destekleri almak, bunlar çözüm olmazsa bir ruh sağlığı uzmanına başvurmak ilk adım olmalıdır. Tabii ki ağrı kesicilerden, kas gevşeticilerden, masaj desteğinden, genel ısı uygulamalarından, ısıtıcı takviyelerden, fizik tedavi uygulamalarından da yararlanabilirsiniz. AMA EĞER SIRT, BOYUN VE BAŞ AĞRILARINIZ...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.175 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 475 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 441 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 527 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 538 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar