Selenyumun marifetleri saymakla bitmez

Son 6 ayda çok sık magnezyum yazısı yazdık. Son derece önemli fonksiyonları olan magnezyuma hak ettiği ilgiyi gösterip size mühim bilgiler aktardık. Şimdi de sıra selenyumda. Çünkü selenyum da magnezyum kadar...

Son 6 ayda çok sık magnezyum yazısı yazdık. Son derece önemli fonksiyonları olan magnezyuma hak ettiği ilgiyi gösterip size mühim bilgiler aktardık. Şimdi de sıra selenyumda. Çünkü selenyum da magnezyum kadar marifetli bir mineral. Besinlerle ihtiyaç duyulan miktarda selenyum kolayca karşılanabiliyor. Yeter ki siz doğru ve dengeli beslenin. Ayrıca kan seviyelerini analizlerle takip etmek de mümkün. Gerektiğinde kullanılabilecek etkili selenyum hapları da var. Ama benim önerim bu minerali de besinlerle doğal yoldan ve düzenli olarak temin etmeniz. Selenyumun marifetlerini özetledim. Sanırım okuyunca bir hayli şaşıracaksınız.

Selenyumun 8 faydası

* Çok güçlü bir antioksidan. Besinlerle kazandığımız selenyum, hücrelerimizi serbest radikallerin oksitleyici (paslandırıcı ve yaşlandırıcı, yıpratıcı) zararlarından korur.
* Bağışıklık gücünü artırıyor. Bu etkiyi glutatyonu aktive ederek sağladığı düşünülür.
* Tiroit sağlığının en büyük dostu. Tiroidi otoimmün saldırılara karşı korur. Bu sayede haşimato hastalığını engeller.
* Kanser riskini azaltıyor. Özellikle meme, kalın bağırsak ve prostat kanseri riskini azaltır. Bunu DNA’yı serbest radikal zararlarından koruyarak ve bağışıklığı güçlendirerek başarır.
* Kalp damar hastalığı ihtimalini düşürüyor. Bu üstün gücü inflamasyonu azaltarak başarır.
* Belleği destekliyor. Sinir sistemini oksidatif hasarlardan koruyarak Parkinson, Multipl skleroz, Alzheimer olasılığını azaltabilir. Belleği destekler.
* Erkeklerde üreme gücünü artırabiliyor. Yeterli selenyum seviyeleri erkeklerde sperm fonksiyonlarını iyileştiriyor.
* Astımda da işe yarıyor. Yangıyı hızlandıran aracı maddelerin salınımını da azaltabiliyor.

Selenyum deposu besinler neler?

1- BALIKLAR: Hemen her balık, hatta çoğu deniz ürünü (özellikle istiridye) selenyum deposu. Balıkların içinde de şampiyoluk ton balığına ait. 80 gram ton balığı günlük ihtiyacın yüzde 80’ini karşılayabiliyor.
2- ETLER: Koyun, kuzu, tavuk, hindi etleri de selenyum deposu gıdalar.
3- YUMURTA: Yumurta da harika bir kaynak. 2 büyük boy YUMURTA (100g) günlük ihtiyacın yarıya yakınını (yüzde 44) karşılayabiliyor.
4- KEÇİ PEYNİRİ: Mükemmel bir selenyum deposu.
5- AY ÇEKİRDEĞİ: 50 gramı bile günlük ihtiyacın yüzde 60’ını karşılayabiliyor.
6- KURUYEMİŞLER ve BAKLİYAT: Bu gruplar da selenyumdan zengin besinler. Özellikle mercimek ve fındık bol selenyum içeriyor.
7- MUZ: Meyvelerde liderlik muzda.

Selenyum hapı mı ton balığı salatası mı?

Ben 10 yıldır selenyum kaynağı olarak selenyum hapı yutmak yerine “ton balığı salatası” yiyorum. Bunun nedeni ton balığının selenyum zengini bir besin olması değil. Profesör Michiaki Yamashita’nın 2010’da yaptığı ve Journal of Biological Chemistry dergisinde yayınladığı ünlü çalışması da bunda çok etkili oldu.
Dr. Michiaki Japonya Ulusal Balık Bilimleri Üniversitesi’nde görevli ünlü bir araştırmacı. Ve onun bulgularına göre ton balığındaki selenyum çok özel marifetlere sahip farklı bir selenyum bileşimi. Diğer selenyumlara göre de çok daha fazla sağlık faydalarına sahip. Ton balığındaki selenyuma selenoneine adı veriliyor.
Selenoneine son derece etkin ve ayrıcalıklı, özel bir selenyum. Nedenine gelince... Yanıt aşağıdaki kutuda...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 436 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 518 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 528 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 728 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar