Saçlar neden dökülüyor?

Saçlar en az cildimiz kadar önem verdiğimiz yapılar. Aynı zamanda da pek özendiğimiz kozmetik aksesuvarlarımız! Saç dökülmesinin giderek daha çok insanı etkilediği de kesin. Saç dökülmesiyle ilgili...

Saçlar en az cildimiz kadar önem verdiğimiz yapılar. Aynı zamanda da pek özendiğimiz kozmetik aksesuvarlarımız!

Saç dökülmesinin giderek daha çok insanı etkilediği de kesin. Saç dökülmesiyle ilgili kaygılarımızın temelinde genelde estetik nedenler yatsa da, problemin ardında bazen ciddi bir sağlık sorunu olabiliyor. Dilerseniz gelin hem saç dökülmesinin farklı nedenlerine göz atalım hem de hangi durumlarda alarma geçmemiz ve ne yapmamız gerektiğini öğrenelim. Buyurun.

İYİ BİLGİ
SAÇ DÖKEN İLK 10 NEDEN 
- Genetik faktörler saç dökebiliyor: Saç dökülmesinin başlıca nedenlerinden biri genetiktir ve genetik faktör özellikle erkeklerde çok etkilidir.
- Hormonal sebepler en önemli nedendir: Hormonal bozukluklar kadınlarda daha yaygın olan birsaç dökülmesi nedenidir.
- Tümörlere dikkat: Androjen hormonu salgılayan bazı tümörlerin ilk işareti saç dökülmesidir. O yüzden, aniden başlayan ve başın ön tarafında gözlenen dökülmelerde dikkatli olmak gerekir. Bu bir yumurtalık ya da böbreküstü tümörünün işareti olabilir.
- Beslenme bozuklukları sık görülmese de önemli: Yeterli miktarda demir, B vitamini, çinko ve protein içermeyen diyetler, saç dökülmesine yol açabilir.
- Doğum kontrol hapları mühim etken: Aklınızda olsun, doğum kontrol hapları da bazen saç dökülmesine neden olabilir.
- İlaçlara dikkat: Bazı tansiyon, depresyon ilaçları ya da ağrı kesicilerin yan etkilerinden biri saçlarda dökülme olabilir. Aşırı A vitamini takviyesinin de saçları dökebileceği aklınızda bulunsun.
- Menopoz etkisi orta yaşlarda önemli: Menopoz dönemindeki kadınlarda, hormon replasman tedavisine başlamak ya da bu tedaviyi bırakmak benzer sonuçlar verebilir.
- Hamilelik dönemi en can sıkıcı olanı: Hamilelikte ya da hamilelik sonrasında da saç dökülmesi görülebilir.
- Tiroit bezindeki problemler saç kaybı yapıyor: Bazı saç dökülmelerinin arkasında böbreküstü bezi yetmezliği, tiroit bezinin az çalışması ya da zehirli guatr gibi sağlık problemleri yatıyor olabilir.
- Böbrek veya karaciğer yetmezliği de aklınızda olsun: Bu hayati organların fonksiyonlarını yerine getirememesi, kendini ani bir saç dökülmesi ile gösterebilir.

 

ÖNEMLİ
SAÇ DOSTU TAKVİYELERDE İLK 
1- BİOTİN: Sağlıklı saçlar için diyetinizin yeterli miktarda biotin içerdiğinden emin olmalısınız. Çalışmalar, erkekte de kadında da düzenli biotin takviyesinin saç dökülmesini önleyebileceğini gösteriyor. Bira mayası, yumurta sarısı, et, süt, tuzlu su balığı, soya fasulyesi ve bakliyatlarda bulunun bu değerli besin ögesinden kendinizi mahrum etmeyin. Gerekirse takviye şeklinde alın.
2- ÇİNKO: Sağlıklı saçlar için önemli minerallerden biri de çinkodur ve gizli çinko eksikliği çok yaygın bir problemdir. Sorun olup olmadığını teşhis edebilmek için sadece çinko değerini ölçtürmenin yeterli olmadığını belirtmek istiyorum. Bunun yanında bazı enzim değerlerini de izlemek gerekebilir. Çinkonun Pikolinat tuzlarını tercih edin.
3- DEMİR: Demir eksikliğine kadınlarda sık rastlanır, saç dökülmesinin başlıca nedenlerinden biri de yine demirdir. Eğer saçlarınız dökülüyorsa, demir eksikliğinin söz konusu olup olmadığını anlamak için kan testi yaptırmanız yeterli. Unutmayın, kanınızdaki hemoglobin değerinin normal çıkması yetmez. Doğrudan demire ve ferritine de baktırmalısınız. Sağlıklı saçlar için bu ikilinin değerinin 50’nin altında olmaması gerek.
4- B GRUBU VİTAMİNLERİ: Sağlıklı saçlar için diyetinizin yeterli miktarda B grubu vitamin içerdiğinden emin olmalısınız. B1 vitamini saçın yapı taşlarından biri olan keratin sentezinde gereklidir. Vücutta depolanamadığı için düzenli olarak dışarıdan alınması gereken bu vitamin açısından en zengin kaynaklar et, tam tahıl ürünleri, balık, ceviz ve fındıktır. Saç vitamini olarak da bilinen B5 yani Pantenol, saç köklerindeki hücreleri besler, geliştirir. Karaciğer, yumurta, süt, et ve tavuk, tam tahıl ürünlerinde bulunan bu vitaminin eksikliği, saç dökülmesine, tırnakların zayıflamasına neden olur. Saçlarında kepeklenme sorunu olanların et, balık, yumurta ve tam tahıllarda bulunan B6 eksikliğinden mustarip olma ihtimali de yüksektir.
5- D VİTAMİNİ VE OMEGA 3 DESTEKLERİ: Güçlü saçlar için vücuduzun D vitamini rezervlerinin dolu olduğundan emin olmalısınız. En mükemmel D vitamini kaynağı güneştir, eğer güneşten yeterince faydalanamıyorsanız mutlaka D vitamini takviyesi alın. Omega 3 eksikliğinden ilk etkilenenlerden biri de yine saçlarınızdır. Diyetinizin yeterli miktarda Omega 3 içermemesi, saçlarınızın dökülmesine neden olabilir. Sağlıklı, canlı ve parlak saçlar için Omega 3’e dikkat!

 

GERGİNSENİZ
 NEFESLE RAHATLAMA TAVSİYESİ  
Çok derin bir nefes alırken 4’e kadar sayın, yine 4’e sayana kadar içinizde tutun, son olarak aynı hızla nefesinizi verin. Nefesi burundan yavaş ve derin alacaksınız. Verirken de, sadece nefesinizi değil, ruhunuzu da boşaltır gibi vereceksiniz.
En çok yapılan hata şudur: Ardı ardına 8-10 tekrar yaparsanız, beyninizdeki oksijen-karbondioksit dengesi değişir. Başınız dönmeye, baygınlık hissetmeye başlayabilirsiniz. O yüzden başlangıçta 4 ya da 5 tekrar yapın. Sonra 7-8 kez normal nefes alıp verin. Bunu 5 set olarak uygulayın. İlk günlerde 5 setten 20 tekrar yeterli olacaktır. Zamanla 40 tekrara çıkabilirsiniz.
Göreceksiniz, stresle mücadelede inanılmaz bir mesafe almış olacaksınız. Çünkü vücudunuza daha çok oksijen girecek. Daha çok gevşeyeceksiniz. Neden? Çünkü solunum sisteminiz de kalp gibi otomatik pilotla çalışan bir sistemdir, ama istenirse uçaklar gibi otomatik pilottan çıkartılarak idare edilebilir.
Dikkat edin, aldığınız nefesler size yeterli oksijeni sağlamıyor. Stresten, sadece göğüs nefesi alıyorsunuz. Diyafram nefesi almayı mutlaka öğrenmeniz gerek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 482 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 714 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 581 Okunma Düşmemek için yürüyün 06 Nisan 2024 | 484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar