Saç dökülmesinin nedeni demir eksikliği olabilir

Demir eksikliği tüm nedenler arasında en sık gördüğümüz, en yaygın saç dökülme sebebi. Saçınız dökülüyorsa gidip mutlaka bir demir ölçümü yaptırın.Özellikle...

Demir eksikliği tüm nedenler arasında en sık gördüğümüz, en yaygın saç dökülme sebebi. Saçınız dökülüyorsa gidip mutlaka bir demir ölçümü yaptırın.

Özellikle genç kadınlarda saç dökülmesine yol açabilecek beslenme eksikliklerinin bir numarasında demir eksikliği sorunu var.
B12 eksikliği, D vitamini eksikliği, omega eksikliği, çinko eksikliği, biotin (B vitamini) eksikliği de saç dökülmesine yol açabiliyor ama özellikle 20-50 yaş grubunda ilk sırayı demir noksanlığı alıyor.
Demir eksikliği tüm nedenler arasında en sık gördüğümüz, en yaygın saç dökülme sebebi. Saçınız dökülüyorsa gidip mutlaka bir demir ölçümü yaptırın.
Demir ve ferritin seviyeleriniz 50’nin altındaysa bir doktordan yardım alın.

Haşimato hastaları çoğalıyor

Son dönemde özellikle internet medyasında haşimato hastalığını da glutene bağlayan yeni bir anlayış gelişti. Bunun bilimsel bir temeli yok. Haşimato hastalığı daha çok şehirli toplumda ve özellikle kadınlarda görülüyor. Glutene bağlı olsaydı daha çok un tüketen, ekmek yiyen köylü kadınlarda da görülmesi gerekirdi. Haşimato bir bağışıklık sistemi hastalığıdır, bir otoimmün sorunudur ve temel nedeni beslenme değil ruhu besleyememedir. Haşimato stresle başa baş giden bir sorun, stresi yönetemezseniz haşimatoya yakalanma riskine dikkat edin.

Karpuz mu, kavun mu?

Beslenme açısından, şeker ve lif yükü açısından farklılıkları var. Karpuz olağanüstü bir likopen mucizesi. Erkekte prostat, kadında meme kanserinden korunmak için daha çok “karpuz” derim.
Daha çok posa istiyorsak, bu kez yanıt “kavun”. Kavunun glisemik yük ağırlığı karpuzdan daha azdır. Yani daha az kilo aldırır. İkisinden de vazgeçmeden değişimli yemeyi tavsiye ederim.

Günde bir yumurta mı daha fazlası mı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 423 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 518 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 528 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 728 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar