Sabah baş ağrıları can sıkıyor

Hürriyet Gazetesi Yazarı Osman Müftüoğlu'nun bugünkü (08.12.2022)''Sabah baş ağrıları can sıkıyor'' başlıklı yazısı.

Bu satırları okuyan hemen herkes baş ağrısı ile mutlaka tanışmış olmalı diye düşünüyorum.

Diğer taraftan şu bilgi de son derece net ve açık: Başımızı ağrıtan nedenlerin sayısı giderek artıyor. Sadece gelip geçici değil, kalıcı/kronikleşmiş baş ağrılarından yakınanlar da hızla artıyor. Diğer taraftan bu ağrıların her türlüsü can yakıcı, tatsız, tedirgin edici olsa da özellikle sabahları sık tekrarlayanları, daha net tanımıyla “sabah baş ağrıları” ciddi ölçüde keyfimizi kaçırıyor. Bitmedi! Sağlık uzmanları da bu tür baş ağrılarından hiç hoşlanmıyor. Zira o uzmanlara göre sabah baş ağrılarının çoğunun arkasında, dikkatle incelendiğinde, önemli bir sağlık sorunu hatta mühim bir hastalık yatabiliyor. O sağlık sorunlarının neler olduğuna gelince...

İYİ BİLGİ
SABAH BAŞ AĞRILARININ 10 NEDENİ

İLK 5

1. UYKUSUZLUK: Hangi nedenle olursa olsun uykusuzluk mühim bir baş ağrıtıcısı olabiliyor. Gece boyunca dinlenemeyen, eksiğini gediğini tamamlayıp kendini yenileyemeyen beyin sorunlarını baş ağrısıyla ifade etmeye çalışıyor.

2. UYKU APNESİ: Uyku apnelerinin de en mühim belirtilerinden biri gözünüzü açar açmaz beyninize saplanan baş ağrıları olabiliyor. Bu ağrıların yorgunluk ve isteksizlikle birlikte olması çok tipik. Zaten bu nedenle de çoğu zaman “Depresyon mu, uyku apnesi mi?” karar verilemiyor.

3. DEPRESYON: Gizli, gözden kaçmış, sessiz ve derinden giden bir depresyon başlangıçta sadece kendisini sabah baş ağrılarıyla ifade edebiliyor.

4. HİPERTANSİYON: Gece hipertansiyonlarının da ilk işareti sabah kalkınca ensede ve alın çevresinde çember şeklinde hissedilen baş ağrılarıdır.

5. HİPOGLİSEMİ: Gece boyunca şeker ihtiyacını yeterince karşılayamayan beynin size gönderdiği ilk mesaj başınızı ağrıtmak olabiliyor.
Bir başka deyişle beyniniz
size “Şu hipoglisemi meselesini artık bir çöz” mesajı veriyor.

İKİNCİ 5

1. ALKOL: Akşamdan kalmalığın daha doğrusu alkolün sağlığa zarar vermeye başladığının ilk ve mühim işaretlerinden biri, ertesi sabah güne baş ağrılarıyla başlamaktır. Ve bu ciddi bir alkol intoleransı belirtisidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.480 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 477 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 442 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 528 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 538 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar