Portakal mı C vitamini hapı mı?

Orta boy bir portakalda yaklaşık 150 mg civarında C vitamini var. Ne var ki o portakalın size vereceği sağlık faydası 500 mg’lık bir C vitamini tabletinden çok daha fazlası. Nedeni şu... Portakalda sadece C vitamini yok. C...

Orta boy bir portakalda yaklaşık 150 mg civarında C vitamini var. Ne var ki o portakalın size vereceği sağlık faydası 500 mg’lık bir C vitamini tabletinden çok daha fazlası. Nedeni şu...

Portakalda sadece C vitamini yok. C vitaminine ek olarak çok sayıda antioksidan flavanol, B grubu vitaminler, harika mineraller, tıka basa posa, bol bol limonin, limonol, tangeritin, hesperidin gibi doğal güçler var.
Portakalın 50-100 kalorilik enerjisi ise hoş görmeye değer. Kısacası portakal hem damağınızda müthiş lezzet patlamaları yapıyor, hem de karnınızı doyuruyor.
Ayrıca bir yandan size güç ve enerji yüklerken diğer yandan da günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayan bir doğal takviye görevi üstlenebiliyor.

Damarlarınızı koruyun

Sağlıklı bir yaşlılığın öncelikle sağlam, genç, elastik damarlara sahip olmakla mümkün olabileceğini unutmayalım.
Sigara içmenin, kan şekeri yüksekliğinin, göbeklenmenin, hipertansiyonun, aşırı alkol kullanımının, kan yağlarındaki dengesizliğin, hareketsizlik, uykusuzluk ve stresin bu süreci kolaylaştıracağını aklımızda tutalım.
Ayrıca şu cümleleri de bir kenara yazalım: 50’li yaşlardan sonra “yiyebileceğimiz iki büyük gol” var: Bunlardan biri “kanser”, diğeri de “hızlanmış damarsal yaşlanma”. Tabii ki başka goller de yiyebiliriz ama bu ikisinin etkileri kalıcı ve büyük oluyor.
Hayat maçının sonucunu da genelde bu iki gol tayin ediyor. Kanser golünü yemenin ne anlama geldiğini zaten biliyorsunuz. Hızlanmış damar yaşlanmasının golleri ise “kalp krizi” ve/veya “inme” (felç) oluyor...

Melatonin meme kanseri riskini azaltabilir

Amerika’da yapılan ciddi bir araştırmanın sonuçlarına bakılırsa, düzenli ve makul dozda melatonin takviyesi sadece uykuya değil, meme kanserinden korunmaya da destek olabilir. O araştırmaya göre gece vardiyasında çalıştığı için geceleri yeteri kadar melatonin üretemeyen kadınlarda ve uykusuz hanımlarda meme kanseri riski daha fazla. Gün ışığı görmedikleri için beyindeki epifiz bezleri sürekli melatonin üreten görme engelli kadınlarda ise meme kanseri riski yarı yarıya düşüyor. İşte size düzenli uykunun bir yararı daha! İyi ve kaliteli uyku sizi kanserden koruyabilir. Unutmayın! Alkol, insülin direnci, aşırı kilo, ailedeki genetik yatkınlık da meme kanseri için önemli risk faktörleridir.

Çayın marifetleri saymakla bitmez

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 459 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 439 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar