Okul kantinleri şimdi daha güvenli

Beslenmemizden sorumlu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mız okul çocuklarını korumayı hedefleyen “Kantinlerde Beslenme Kontrol Kampanyası”nı devreye soktu. Okul kantinlerinde denetim sistemi...

Beslenmemizden sorumlu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mız okul çocuklarını korumayı hedefleyen “Kantinlerde Beslenme Kontrol Kampanyası”nı devreye soktu. Okul kantinlerinde denetim sistemi başlatıldı.

Şu kesin: Beslenme ile sağlık iç içe. Kötü beslenme ise, sadece obeziteye değil, daha pek çok hastalığa çıkarılmış açık bir davetiye.
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan resmi rakamlara göre de çocuk obezitesi önümüzdeki en mühim tehlike.
İyi haber şu: Beslenmemizden sorumlu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mız okul çocuklarını korumayı hedefleyen “Kantinlerde Beslenme Kontrol Kampanyası”nı devreye soktu. Okul çağı çocuk ve gençlerin daha sağlıklı ve dengeli beslenmelerine destek amacı ile okul kantinlerinde ciddi bir denetim sistemi başlatıldı.
Bakanlığın Alo Gıda (174) hattı ile bu denetimlere süreklilik ve etkinlik kazandırılması da sevindirici bir gelişme. Beslenme ve atıştırma ihtiyaçlarını kantinlerden karşılayan çocuk ve gençler için giderek artan denetimler onların daha sağlıklı beslenmeleri yolunda önemli bir adım. Önce bu mühim adım için genç ve çalışkan bakanımız Bekir Pakdemirli’ye içten bir teşekkür.
Sonra da samimi bir dilek: Hemen her çocuk en az bir öğün yemeği okulunda yiyor. Bu nedenle okullarda servis edilen yemeklerinde ciddi bir denetim altında tutulması gerekiyor.

Düzenli baklagil tüketmek ömrümüzü uzatıyor

Güvenilir bir çalışmanın sonuçlarına bakılırsa baklagil tüketiminde ısrarcı olmak ömre ömür katıyor.
Günlük baklagil tüketimindeki her 20 gramlık artış yani mideye inen her fazladan 2 çorba kaşığı baklagil, erken ölüm riskinizi yüzde 8 azaltıyor. Özellikle 50’li yaşlardan sonra protein ihtiyacını hayvansal besinlerden çok bakliyattan karşılamak bana göre de daha akılcı bir tutum.
Çünkü daha çok baklagil, daha çok vitamin, mineral, antioksidan ve posa anlamına da geliyor.

Çayınızı soğuk suda demlemeyi denediniz mi?

Keyifli bir sağlıklı içecek söz konusu olduğunda beni hiçbir şey bir bardak şekersiz sıcak çaydan alıkoymaz. Her gün ortalama 4-5 fincan çay içerim. Peki sıcak çay daha mı faydalı?
Sağlık faydası söz konusu olduğunda çayı sıcak suda kaynatarak demlemenin içindeki antioksidan gücü azaltabileceğini gösteren bazı bulgular var. Çayınızı bazen soğuk suda demlemeyi denemeye ne dersiniz?
Soğuk suda demlemek için çayı soğuk suya bırakıyor, oda sıcaklığında 2-3 saat bekletiyorsunuz.(buzdolabı da olabiliyor) Soğuk demleme çaydaki kafein oranını düşürür ama antioksidan gücü artırıyor. Soğuk çay demlemeye ne dersiniz?

Susuz kalınca bakın neler oluyor?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 667 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 69 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 568 Okunma Düşmemek için yürüyün 06 Nisan 2024 | 470 Okunma Glutene fazla mı yükleniyoruz 04 Nisan 2024 | 540 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar