Ne kadar mitokondri o kadar enerji!

Araştırmalar gösteriyor ki, mitokondri sayısını artırmanın tek bir yolu var: Hareket.Şu bilgiyi çoğumuz öğrendik: Mitokondriler hücrelerimizin enerji üretim merkezleri.Her hücredeki mitokondri miktarı ise...

Araştırmalar gösteriyor ki, mitokondri sayısını artırmanın tek bir yolu var: Hareket.

Şu bilgiyi çoğumuz öğrendik: Mitokondriler hücrelerimizin enerji üretim merkezleri.
Her hücredeki mitokondri miktarı ise aynı değil. Mitokondri sayısı 100 olan hücreler olduğu gibi, 2 bin olan hücreler de var.
Sadece 100 mitokondri içeren hücre tek silindirli ise, diğeri 20 silindirli bir motor gibi.
Nedeni şu:
Besinlerle aldığınız şeker (veya yağlar), hücrede oksijenle birlikte enerjiye çevriliyor. Mitokondriniz az ya da sayısı yeterli ama yaşlı ve tembel ise o kalorileri yakamıyor. Yakılmayan kaloriler de yağ olarak birikip bize kilo aldırıyor.
Araştırmalar gösteriyor ki, mitokondri sayısını artırmanın tek bir yolu var: Hareket.
Eğer motorunuzu güçlü ve çok kullanır, vitesini yüksek tutarsanız motorun kapasitesi artar. Mitokondri, size ek motorlar kazandırır ve bu da ancak egzersizle mümkündür.
Kas dokusundaki mitokondri sayısı, yağ dokusundaki mitokondri sayısından neredeyse 100-200 misli fazla. Bu nedenle de
1 gram kas dokusunun yaktığı enerji, 1 gram yağ dokusunun yaktığı enerjinin neredeyse 20 katıdır.
Bu hem kilo kontrolü hem de daha çok fit ve enerjik olmak için daha çok kas dokusu kazanmamız gerektiği anlamına geliyor.

Mitokondrilerinizi yakmayın!

Araştırmalar gösteriyor ki, verilen kiloların yüzde 90’ı en geç beş sene içinde yeniden geri alınıyor. Bunun nedeni, sorunun sadece diyetle çözülmeye çalışılması. Bu yüzden de kilo verdirdiğini, hatta bu kiloları geri almayacağınızı iddia eden diyet reçeteleri tümüyle palavra çıkıyor.
Eğer kasınız yoksa yani mitokondri sayınız azsa kilonuzu korumanız asla mümkün değil.
Açlık diyetleriyle verdiğiniz kiloları neden geri aldığınızı biliyor musunuz? Aç kalınca vücut sadece yağı değil, kası da yakmaya başlıyor. Kas yanınca mitokondrileriniz de yanıyor. Zaten iki silindir olan motor hacminiz bir silindire iniyor.
Diyeti bırakınca fazlasıyla yağ biriktirmeye başlıyorsunuz. Aktivite olmadan kilo kontrolü sağlayamazsınız.

Patatesi nasıl yemeli?

Patatesin glisemik yükü fazladır. Patatesin büyüklüğü bile kan şekerinizin ne kadar yükseleceğini belirler. Bu yüzden büyük boy yerine küçük bir patates seçin. Ayrıca haşlamak yerine fırında pişirmeyi tercih edin.
Diyelim ki patatesi haşlamayı tercih ettiniz, sonra onu ezip püre haline getirirseniz kilo alma potansiyeliniz iki katına çıkar. Siz patatesle ne kadar oynarsanız tehlike o kadar büyür.
Bir besinin sıcak ya da soğuk yenmesi bile fark yaratabilir. Patatesi pişirdikten sonra soğutup yediğinizde daha az kilo yapar. Bu besini tüketmenin en doğru yollarından biri, maydanoz, soğan, domates, biber gibi sebzeler eklenerek hazırlanmış bir patates salatasıdır.

Bulgur mu, pirinç mi?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 482 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 714 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 581 Okunma Düşmemek için yürüyün 06 Nisan 2024 | 484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar