Menopoz için iki mühim tavsiye

Menopozla birlikte kadınların vücudunda bazı değişiklikler olmaya başlar. Bu süreçte menopozun etkilerini en aza indirmek için uygulanacak bazı noktalar var...Menopoza giren her kadın duygusal anlamda bazı değişiklikler...

Menopozla birlikte kadınların vücudunda bazı değişiklikler olmaya başlar. Bu süreçte menopozun etkilerini en aza indirmek için uygulanacak bazı noktalar var...

Menopoza giren her kadın duygusal anlamda bazı değişiklikler hissetmeye başlar. Bazıları eskiye oranla daha alıngan, tereddütlü, kararsız, geri çekilmeye hazır, depresif bir yapı sergiler. Bazılarının tepkileri daha erken, reaksiyonları daha abartılı olabilir.
Bunların tamamı beklenen şeylerdir, normaldir. Dış görünümdeki değişimler ise çoğu zaman çaktırmadan yerleşir. İlk önce karın ve kalça bölgesinde yağ birikimleri gelişir. Bu değişikliklerin ilk nedeni menopozla birlikte devreye giren insülin direncidir.
O direnç nedeniyle karın ve kalça bölgesindeki yağ deposunun artmasıdır.
Eğer menopoz sonrasında yağlanma ihtimalinizi azaltmak veya farkına varmadan kazandığınız fazla kilolardan kurtulmak istiyorsanız, gidip bir “insülin direnci testi” yaptırmanızı tavsiye ederim.
İkinci tavsiyem de gizli bir tiroit tembelliğini (hipotiroidi) araştırmak için “TSH seviyelerinizi” ölçtürmenizdir. Eğer sorun varsa ikisini de gecikmeden tedavi ettirin.
Bu ikisi olmasa bile menopoz sürecinde eskisinden daha az un, şeker, nişasta, tatlı, pilav, pizza, makarna, meyve suyu, ekmek, börek, çörek, açma ve poğaça tüketin. Beslenme planınıza daha fazla yoğurt, balık, yağsız kırmızı et, kaliteli tavuk eti, yumurta, mümkün olduğu kadar da bol sebze eklemenizi, daha çok egzersiz yapıp, hemen her gün 45-60 dakika tempolu yürümenizi öneririm.

Çikolata ömrü uzatabilir

Bitter çikolatanın faydası Harvard Üniversitesi’nin yaptığı yeni bir çalışma ile de ispatlandı.
O çalışmaya göre, acı çikolata olarak bilinen bitter çikolata sağlık için de faydalı. Kakaonun içindeki antioksidan mucizeler, damar korumada, kanser önlemede, tansiyon dengelemede büyük işler başarıyor.
Ama kakaonun içine süt, şeker, palm yağı eklendiğinde fayda değil zarar veriyor.
Özetle:
- Yüzde 70 üzerinde kakao içeren bitter yani siyah (dark) çikolata sağlığa destek olabiliyor.
- İdeali yüzde 85-90 kakao oranı içeren çok sert bitter çikolatalardır.
- Yanında bir bardak yeşil çay içmek çikolatanın antioksidan faydasını ikiye üçe katlıyor.
- Günde 25-30 gramdan fazlası ise asla önerilmiyor.

Yemeğinizi de paylaşın

Tabağınızdakinin dörtte birini yemeyin, arkadaşınızla paylaşın. Bu basit yaklaşım bile size daha az kalori yükü, daha az metabolik zorlanma ve daha hafif, formda ve zinde bir hayat olarak geri dönecektir.

Tiroit sorunları neden yaygınlaşıyor?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 446 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 439 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar