Kulak çınlaması depresyon işareti mi?

Yorgun, isteksiz, keyifsiz, bitkin biri olmak. Her sabaha yorgun, keyifsiz uyanmak. Her gece tekrarlayan uyku bölünmeleri ve terlemeleri yaşamak. Gün içinde de öfke atakları, alınganlık nöbetleri ile dibe vurmalarla iç içe olmak......

Yorgun, isteksiz, keyifsiz, bitkin biri olmak. Her sabaha yorgun, keyifsiz uyanmak.

Her gece tekrarlayan uyku bölünmeleri ve terlemeleri yaşamak. Gün içinde de öfke atakları, alınganlık nöbetleri ile dibe vurmalarla iç içe olmak... Saydıklarımın çoğu klinik depresyonun bilinen işaretleri. Bunları anlattığınızda hemen her doktor size “depresyon” konusunu araştırmak için bir psikiyatriste başvurmanızı önerir.
Ancak depresyon bazen enteresan ve şaşırtıcı belirtilerle de ortaya çıkabiliyor. Örneğin, son dönemde salgın haline gelen vertigo vakalarının büyük kısmının gerçek olmadığını, yalancı vertigo olduğunu ve çoğu zaman nedeninin kaygı bozukluğu, stres ve hatta depresyon olduğunu düşünüyorum. Tıpkı bunun gibi kulak çınlamaları ve uğuldamaları da depresyonun bir işareti olabilir. Aslında kulak çınlaması diye adlandırılan ses bir damar anomalisi veya kas kasılması sonucu oluşur. Sadece yakınması olan kişinin duyduğu kulak çınlaması küçük bir kulak kiri gibi basit bir nedenden ya da enfeksiyon, kulak zarında delinme, orta kulakta sıvı birikmesi ve orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi gibi daha önemli nedenlerden de olabilir.
Baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri (anevrizma) veya denge ve işitmeyi sağlayan sinirden kaynaklanan tümörden (akustik nörinom) dolayı da kulak çınlayabilir. Ancak özellikle sabahtan akşama gününüzü kulak çınlaması ile geçiriyorsanız bunun gizli bir depresyon işareti olabileceğini unutmayın ve bu konuda dikkatli olun.

Balık mı, kırmızı et mi daha tok tutuyor?

“Tok tutma” yeni bir kavram. “Tok tutma endeksi” diye bir parametre bile var. Aynı grupta olmasına rağmen her gıda eşdeğer sürede bizi çabuk doyurmuyor ve tok tutmuyor.
Bugünün dünyasında temel hedef, yediğimiz gıdaların besleyici, sağlıklı, vitaminli, mineralli olmasının yanında bizi çabuk doyurması, olabildiği kadar da tok tutması.
Avustralya Sidney Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma da bir endeks hazırlandı. Beyaz ekmeğe 100 değeri verildi. TOKLUK İNDEKSİ adı verilen bu yeni endekste balık 270’lerde, kırmızı et ise 220’lerde çıktı. Yani görüldü ki balık kırmızı ete göre daha uzun süre tok tutuyor.
Aynı araştırmada meyvelerden portakalın, sebzelerden ise patatesin en fazla tok tutan besinler olduğu ortaya çıktı. Tüm bu besinlerin ortak özelliklerine bakarsak içerdikleri protein, yağ ya da lif oranının yüksekliği sayesinde tokluk duygusunu daha uzun süre korudukları anlaşılıyor.

Doğal kolajen takviyeleri neler?

- C vitamini kaynakları: Turunçgiller, biber çeşitleri, çilek ve kivi.
- Prolin depoları: Yumurta akı, buğday tohumu, süt ürünleri, lahana, kuşkonmaz ve mantarlar.
- Glisin depoları: Protein içeren çeşitli gıdalar, tavuk derisi ve jelatin.
- Arginin depoları: Kabak, karpuz çekirdeği, yer fıstığı.
- Bakır ve çinko: Kırmızı et, susam, kakao tozu, kaju, mercimek, deniz ürünleri.
- Amino asitler: Et, tavuk, balık, süt ürünleri, baklagiller, tofu.
- Sülfür: Soğan, sarımsak, karnabahar, lahana, turp.

Kime hangi kolajen?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 1.168 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 365 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 819 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 295 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar