Kırmızı etin fazlası zararlı

Fazla miktarda et tüketmek kanser riskini artırabilir ve ürik asit yükselmesine bağlı gut krizlerine neden olabilir. Özellikle yağlı etlere düşkünseniz, damar hastalıklarına ve kalp krizine davetiye...

Fazla miktarda et tüketmek kanser riskini artırabilir ve ürik asit yükselmesine bağlı gut krizlerine neden olabilir. Özellikle yağlı etlere düşkünseniz, damar hastalıklarına ve kalp krizine davetiye çıkardığınızı da unutmayın...

Dünya Kanser Araştırma Fonu’na bakılırsa aşırı kırmızı et tüketimi özellikle de salam, sosis gibi işlenmiş kırmızı et ürünlerinin fazlaca yenmesi kalın bağırsak kanseri riskini artırıyor.
Aynı raporda kırmızı et tüketiminin haftada en çok 500 gramla sınırlanması gerektiği belirtiliyor. Tabii ki bu miktarın tamamını bir anda değil, birkaç öğüne bölerek farklı günlerde tüketmeli. Ayrıca sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden de uzak durmalı.
Diğer taraftan kırmızı etin aşırı tüketilmesi halinde oluşabilecek sağlık sorunlarını kanıtlayan yayınların ardı arkası da kesilmiyor.
Son darbe Amerika’dan, yani etin en çok tüketildiği ülkeden geldi. Harvard’da yapılan bu araştırmaya göre her gün 100 gram kırmızı et yemek diyabet riskini yüzde 19 oranında artırırken, günde 50 gram sucuk, sosis ya da pastırma gibi işlenmiş et ürünü tüketmek bu riski 50’lere çıkarıyor.
Bunlar sadece araştırmalara dayanan rakamsal bilgiler.
Bana gelince... Her şeyin rakamlarla ifade edilebileceği, bedendeki her değişimin yüzdeler ve oranlarla açıklanabileceği kanısında değilim. Ama yine de bazı risklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini de düşünüyorum.
Şahsen ben insanların etobur değil otobur olduğunu düşünüyorum.
Daha doğrusu, sebzelere, bitkisel proteinlere ve meyvelere ağırlık vererek et tüketiminin sınırlanması gerektiği kanısındayım.
Çünkü genlerimizde bu derece fazla et tüketmek yok ve genlerimiz bu değişime ayak uyduramıyor.
Fazla miktarda hayvansal protein tüketmek bizi hasta ediyor, özellikle de damarların ve kemiklerin yaşlanma sürecini hızlandırıyor.
Fazla miktarda et tüketmek kanser riskini artırabilir ve ürik asit yükselmesine bağlı gut krizlerine neden olabilir.
Özellikle yağlı etlere düşkünseniz, damar hastalıklarına ve kalp krizine davetiye çıkardığınızı da unutmayın.

BİR SORU
“Markalı” ürünler neden daha güvenli?

Pakete girmiş doğal ürünlerin bazıları sorunlu. Bu doğru bir bilgi. Doğru ama hazır gıda üretiminin gelişmesi ve sektör olarak büyümesi de bence iyi bir gelişme.
Bu olumlu değişim, bize yiyip içtiklerimizin tohumdan çatala kadar geçen süreçteki her aşamasını takip edebilme şansını veriyor. Yani, markalı, paketlenmiş, üretim yeri, tüketim koşulları, içeriği ve son tüketim tarihi belirlenmiş bir ürünü yiyip içmek; sokak satıcılarından, merdiven altı ya da bodrumlarda çalışan üreticilerin ürünlerini almaktan çok daha güvenli.
Elbette iyi izlenmesi ve üretim koşullarına özen gösterilmesi koşuluyla... Sağlıklı ve güvenli gıda tüketmek istiyorsanız, ambalajlı gıda maddelerini tercih edin. Açıkta tutulan gıdalardan, özellikle ambalajsız satılan ve dolayısıyla kirlenme olasılığı yüksek et, süt, tavuk eti gibi yiyeceklerden uzak durun.
Etiketleri okumadan hiçbir gıdayı kullanmayın. O gıdanın içeriğine, son tüketim tarihine ve ambalajın sağlam olup olmadığına dikkat edin.

AKLINIZDA OLSUN
Gıdaları saklamak mühim bir ayrıntı

Gıdaları satın alırken gösterdiğiniz dikkati, onları muhafaza ederken de göstermelisiniz. Onları nerede ve nasıl sakladığınız da önemli birer ayrıntı.
Hangi gıda olursa olsun depolama yerlerinizi dikkatle gözden geçirmeniz yerinde olur. Pişirilmiş gıdaları saklamanız gerektiğinde bu işin oda ısısında mümkün olmayacağını aklınızdan çıkarmayın.
Depolama için buzdolaplarını ya da 10 derece altı sıcaklıklardaki soğuk ortamları kullanın. Ayrıca, gıdalarınızı iyice pişirin. Özellikle tavuk, sığır etleri, pastörize edilmemiş sütler, mutlaka en az 70 derece ve üzerinde dikkatlice pişirilmelidir. Donmuş kıyma, kırmızı et, balık ve tavuk etini pişirmeden önce tamamen çözülmesini bekleyin.
Çiğ ve pişmiş gıdaların birbiriyle temas etmemesine özen gösterin.
Özellikle et, tavuk ve balık pişirirken bu nokta çok önemli. Ayrıca çiğ tavuk ve kırmızı eti birbirine karıştırmayın. Çiğ et ve tavuk hazırlarken kullandığınız bıçak ve kesme tahtasını –eğer iyice temizlememişseniz– yeniden kullanmayın.

ÖNEMLİ
Neden kırmızı et olmadan olmaz?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 1.016 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 365 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 819 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 294 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar