Kalsiyum için süt içmek şart mı?

Özellikle kemik bütünlüğü ve osteoporozu yani “kırılgan kemik sorunu” söz konusu olduğunda “bol süt içerek kemikleri koruma”nın ne ölçüde doğru olduğunu oturup ciddi bir...

Özellikle kemik bütünlüğü ve osteoporozu yani “kırılgan kemik sorunu” söz konusu olduğunda “bol süt içerek kemikleri koruma”nın ne ölçüde doğru olduğunu oturup ciddi bir şekilde tartışmak lazım.
Çünkü araştırmalar da, bizim gözlemlerimiz de net ve açık olarak gösteriyor ki kırılgan kemik hastalığı yani osteoporoz sorununu önlemek için sadece daha fazla süt içmeniz yeterli olmuyor.
Diğer taraftan süt veya süt ürünlerini azaltıp bitkisel gıdalara ağırlık vererek de vücudun kalsiyum ihtiyacının karşılanabileceği anlaşılıyor.
Çünkü karnabahar, lahana ve kalın yapraklı sebzeler, fasulye, mercimek, bezelye gibi bakliyat grubu besinler, badem gibi yiyeceklerle de yeteri kadar kalsiyum kazanmanız mümkün.

D vitamini mi kalsiyum mu?

Bir başka bilgi de şu: Osteoporoza yakalanma riski, doğrudan ne kadar kalsiyum kazandığınıza bağlı değil. O riski etkileyen başka mühim faktörler de var. Mesela D vitamini bunlardan biri. Hatta bazı uzmanlara göre osteoporoza bağlı kemik kırılmalarını azaltmanın yolu ilave kalsiyum almaktan değil, D vitamini eksikliği sorununu çözmekten geçiyor.
Bilindiği gibi D vitamini, kalsiyumun incebağırsaktan vücuda kazanımını artırıyor. Bir başka detay daha: Kemik kırılganlığını azaltmanın en etkin yollarından birinin de egzersiz olduğu kesin ve net olarak gösterildi. Yani osteoporoz sorununun çözümünde de ne yiyip içtiğiniz kadar ne yaptığınız da önemli bir ayrıntı.
Kısacası sütün ve süt ürünlerinin bol miktarda kalsiyum içerdikleri kesin ama kemikleri sütsüz de korumak mümkün.
Daha sonra şu soruyu da gündeme getireceğim: Yerine koymamız gereken kalsiyum mu yoksa magnezyum mu? Bekleyin...


Egzersiz ve D vitamini ikilisi yaşlılarda düşme riskini azaltıyor

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 466 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 439 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar