Kalp unutmaz!

Gençlik yıllarımızın müzik ustası rahmetli sanatçı Fikret Kızılok, “Bu kalp seni unutur mu” derken çok haklı idi. Kalp unutmaz! Kalp iyiliği de, kötülüğü de, sevgiyi de, nefreti de...

Gençlik yıllarımızın müzik ustası rahmetli sanatçı Fikret Kızılok, “Bu kalp seni unutur mu” derken çok haklı idi. Kalp unutmaz! Kalp iyiliği de, kötülüğü de, sevgiyi de, nefreti de defterine mutlaka kaydeder.


Bizim onun değerini yeterince bilmediğimiz, zaman zaman görmezden geldiğimiz, hatta unuttuğumuz kesin! Bu tür kalp unutmaları, her mevsim gibi yaz mevsiminde de söz konusu olabiliyor.
Kısacası, yaz ayları kalp krizleri bakımından riskli zamanlar. Aşırı sıcak, fazla gıda tüketimi, yoğun ve kontrolsüz egzersiz ve alkol kullanımı ise en mühim suçlular.
Eğer göğsünüzün tam ortasında ya da kalbinizin üzerindeki sıkıntı hissi veya ağrı 5 dakikadan daha uzun devam ediyorsa hiç ama hiç beklemeden hemen en yakın hastaneye gitmelisiniz!
Kalp damarından kaynaklanan bir göğüs ağrısı veya sıkıntısının 5-10 dakikadan fazla sürmesi, koroner arterlerde ciddi bir tıkanıklık olduğunu ve kalp krizinin başladığını gösterir. Yapmanız gerekenlere gelince... Birincisi kalbinizi unutmayın. Ona gereken ilgiyi, alakayı sağlamken de gösterin. İkincisine gelince... Acil bir kalp krizinde neler yapılması gerektiğini de bir kenara not edin...

Bir kalp krizinde yapılacak ilk 4 şey

1- İlk yapacağınız iş hemen bir 500 mg’lık asetil salisilik asit tableti çiğnemek olmalı. İki tane aspirin de çiğneyebilirsiniz. Ağrınızın 5 dakika içinde geçmemesi halinde yanınızda varsa doktorunuzun size daha önceden verdiği dilaltı ilacı kullanın.
2- Yürümek veya odada dolaşmak doğru değildir. Oturun ya da ayaklarınızı biraz yukarı kaldırarak uzanıp istirahat edin. Bu esnada yakınlarınız, sizi koroner anjiyografi, stent gibi işlemler yapma kapasitesine sahip olan bir hastaneye ulaştırmak için hızla hazırlık yapmalı ve hemen bir ambulans çağırmalı.
3- Ambulansın gecikeceğini düşünüyorsanız vakit kaybetmemek için kendi imkânlarınızla hastaneye ulaşmayı deneyebilirsiniz. Buna karşın, ambulansın sirenlerini çalarak diğer araçlardan daha hızlı gidip bu açığı kapayabileceğini unutmayın.
Ambulanstaki doktorun müdahale imkânı olduğunu da göz önüne alın.
Yani evinizin bulunduğu semte, trafiğin durumuna, hastaneye uzaklığınıza göre, ambulans çağırma ya da bir taksiye atlayıp hemen gitme kararını bir an önce vermeli ve hemen harekete geçmelisiniz.
4- Kalp krizi vakalarında, ağrı başladıktan sonraki ilk 2 saat içinde hastaneye ulaşmanız halinde (ne kadar erken ulaşırsanız o kadar iyi olur) tıkanan damarınız, balon ve stent uygulanarak kalpte kalıcı hasar oluşmadan açılabilir.
Her yarım saatlik gecikmenin ölüm oranında yüzde 8’lik bir artma anlamına geldiğini unutmayın.
Büyük şehirlerde yaşayanların böyle bir durumda hangi hastaneye gideceklerini önceden bilmeleri önemlidir. Kimse ev seçerken acil bir durumda hastaneye ulaşım imkânını pek düşünmez ama en önemli detay budur.
Ayrıca hastaneye ulaşım planı yapmak için acil bir durumu beklemeyin. Planınızın önceden belirlenmiş olması size yaşamsal değerli dakikalar kazandıracaktır.

Magnezyuma kimlerin ihtiyacı var

◊ İdrar söktürücü haplar kullananlar: Bu haplar idrarla aşırı magnezyum kaybına yol açabiliyor.
◊ Ağır bedensel faaliyet gösterenler: Terlemeyle aşırı magnezyum kaybı gelişebiliyor.
◊ Sauna ve buhar odası tutkunları: Burada da terlemeyle magnezyum kaybı artıyor.
◊ Kronik iltihabi bağırsak hastalığı olanlar: Bu hastalıklarda magnezyum emilimi bozulabiliyor.
◊ Kronik ishali olanlar
◊ Laksatif (bağırsak boşaltıcı) bağımlılığı olanlar

Magnezyum kullanırken bunlara dikkat edin

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 436 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 518 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 528 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 728 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar