Kalıtımsal özelliği olan hangi şeker hastalığı?

Tip2 şeker hastalığı ise kalıtımsal özellik taşır. Aile bireyleri arasında şeker hastalığı, glikoz tolerans bozukluğu ya da reaktif hipoglisemi ve /veya insülin direnci tanısı ile izlenenler vardır.Tip1...

Tip2 şeker hastalığı ise kalıtımsal özellik taşır. Aile bireyleri arasında şeker hastalığı, glikoz tolerans bozukluğu ya da reaktif hipoglisemi ve /veya insülin direnci tanısı ile izlenenler vardır.

Tip1 şeker hastalığında pankreas insülin üretemez. İnsülini yapan sistem, doğuştan ya da nedeni açıklanamayan bir nedenden bağışıklık sisteminin saldırısına uğrar. Bu saldırı pankreasta insülin üreten sistemi mahveder. Pankreas insülin üretemez duruma gelir. Sonuçta insülin enjeksiyonlar ile karbonhidrat metabolizmasının işlevlerini dışarıdan desteklemenin zorunlu olduğu bir tablo ortaya çıkar.
Tip2 şeker hastalığı ise kalıtımsal özellik taşır. Aile bireyleri arasında şeker hastalığı, glikoz tolerans bozukluğu ya da reaktif hipoglisemi ve /veya insülin direnci tanısı ile izlenenler vardır.
Bir sonraki kuşakta dengesiz ve kötü beslenme, hareketsizlik gibi yanlış seçimler bu sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

BİR TEST
Reflünüz var mı?

Size dört soru soracağım. Sorulardan üçüne “evet” diyorsanız, sizin de reflünüz olabilir, dikkatli olun.
1- Midenizin üstünde bir ağrı, yanma, ekşime, kaynama ya da spazm hissediyor musunuz?
2- Zaman zaman ağzınıza acı, ekşi ya da tuzlu bir sıvının geldiğini hissediyor musunuz? Bu durum sık tekrarlıyor mu? Sıvının içinde yemek artıkları da olduğu oluyor mu? Özellikle yatarken ağzınıza gelen bu artıklar yüzünden yataktan fırlamak zorunda kalıyor musunuz?
3- Günün herhangi bir saatinde, özellikle de geceleri inatçı bir öksürük nöbeti yaşıyor musunuz?
4- Tekrarlayan ses kısıklığı probleminiz var mı? Kulak burun boğaz uzmanı ses tellerinizde ödem, şişme ya da tahriş olduğunu söyledi mi?

BİR BİLGİ
Hemoglobin a1c testi neden önemli?

Öncelikle bir düzeltme yapmak istiyorum: HbA1c, kan şekeri ölçümü değildir. Kan şekeri düzeyi ile koşut olarak alyuvarlarda oluşan bir tür proteinin ölçümüdür.
Alyuvarların ortalama yaşam süresi 120 gün olduğu için HbA1c yaklaşık 8-12 haftalık ortalama şeker düzeyi hakkında bilgi verir. Yani, HbA1c sayesinde üç aylık şeker düzeyiniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Şeker hastalığını izlemede altın standart olarak kabul edilen HbA1c, normal kişilerde yüzde 6’nın altında hatta yüzde 5 civarındadır. Şeker hastaları için ise hedef yüzde 6,5 ve altına inmektir. Yüzde 6 kabul edilebilir bir değerdir. Bunun altına inmekse başarılı bir tedavi anlamına gelir. Bu testi genel sağlık kontrolü için de kullanınız.
İyi bir “şeker-insülin dengesi” ve hızlı yaşlandıran, “paslanma, şekerlenme, iltihaplanma” üçlüsünden korunmak için HbA1c rakamının 5.5’ten daha düşük olmasını tavsiye ediyoruz.

BANA GÖRE
Yürümek dinlendiriyor

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 958 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 365 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 819 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 294 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar