Kalbinize sahip çıkın!

Kalbiniz müthiş bir organ. O yumruk büyüklüğünde bir kas yumağı ama her gün 96 km’lik kan damarları yoluyla  7 bin 500 litre kanı bıkıp usanmadan bedeninize pompalıyor.Kalbin yaptığı iş...

Kalbiniz müthiş bir organ. O yumruk büyüklüğünde bir kas yumağı ama her gün 96 km’lik kan damarları yoluyla  7 bin 500 litre kanı bıkıp usanmadan bedeninize pompalıyor.

Kalbin yaptığı iş inanılmaz! Onun iş yükü olağanüstü bir güç, direnç ve çalışkanlık istiyor. Yetişkin birinin kalbi, 24 saatin her bir dakikasında 30 kiloluk bir ağırlığı 30 cm yukarı kaldırıp indirmeye eşdeğer akıl almaz bir işi başarıyor.
Unutmayın, kalbiniz son derece güçlü harika bir kas topudur. Ve her kas gibi o da “kullanılınca gelişir, kullanılmadığında kaybedilir” prensibiyle çalışır. Düzenli egzersiz bu gelişmenin anahtarıdır.
Yani kalp kaslarınız da egzersizle büyür, gelişir, daha da verimli hale gelir. Daha az oksijenle daha çok enerji üretir.
Özeti şudur: “Ayakta kal hayatta kal” mottomuz her yaşta geçerlidir. Kalbinize yardımcı olun.

Ferritinim neden düşük?

Ferritin bir protein, ona “demirin depo şekli” de denilebilir. Eksilen demirimizi yerine o koyar. Fazla demirimizi de o depolar. Kısacası demir dengesinden o sorumludur. Sistemde yöneticilik, kaptanlık yapar. Kanda demir azalınca o da azalmaya başlar.
Demir ölçümleri tek başına yapılmaz. Doktorunuz mutlaka ferritine de ihtiyaç duyar. İkisini birden düşük bulmuşsa eğer demir eksikliği teşhisi koyar.
Benim alt sınırlarım ikisinde de aynıdır. Bana göre, kanımızda demir de, ferritin de 50’nin altında olmamalıdır.
30’un altı “aman dikkat!”, 20’nin altı ise “acil durum” işareti sayılmalıdır.
Eksik demir de süratle yerine konmalıdır.

Karaciğeri yağlanan ne yapmalı?

Karaciğerin yağlanması önemli. Detoks sistemlerini bozuyor, kilo aldırıp yorgun düşürüyor, safra taşlarına zemin hazırlıyor, karaciğeri harap ediyor. Peki ne yapmalı? Buyurun...
Fazla kiloları vermeli, her gün yürümeli, ilaçlardan uzak durmalı, trigliserid düşürülmeli, insülin dengelenmeli, kan şekeri ayarlanmalı.
Şekere, tatlılara el sürülmemeli, alkol detoksuna girmeli.
Unlu besinler asla yenmemeli. Enginar ve ıspanağa yer açılmalı, lahana ve karnabahar sevilmeli. Kahvaltıya yulaf ezmesi eklenmeli, siyah ve yeşil çay içilmeli, su ihmal edilmemeli.

Bu 10 rakam çok mühim!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 213 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 693 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 69 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 571 Okunma Düşmemek için yürüyün 06 Nisan 2024 | 475 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar