Kalbimiz ve beynimizin kaderleri neden ortak

Daha önce yazmıştım ama sizden gelen sorular çoğalınca hoşgörünüze sığınıp tekrarlamak zorunda kaldım. Özeti şudur... Kalp ve beyin kader ortağıdır! İkisi de tehditleri ve riskleri...

Daha önce yazmıştım ama sizden gelen sorular çoğalınca hoşgörünüze sığınıp tekrarlamak zorunda kaldım. Özeti şudur...

Kalp ve beyin kader ortağıdır! İkisi de tehditleri ve riskleri aynı olan, kader ortağı kadar yakın sayılabilecek iki organdır.
Nedeni şu: İkisi de damardan çok zengindir. İkisi de çok ama çok çalışkandır. Damarları rahatsız eden her türlü musibetten de önce bu iki ortak etkilenir.
İkisi arasındaki sıralamadaysa kalp “bir tık önde” gider.
Damar düşmanı faktörler devreye girince en hızlı sertleşip yaşlanan en erken “pıhtı/plak” yapan damarlar da bu iki çalışkan organın damarları olur.
Kolesterol döngünüz kötü, trigliseridiniz çok mu yüksek? Ayarsız bir hipertansiyon probleminiz, dengesiz bir kan şekeri yüksekliğiniz mi var? Fazla kilolu, sigara kullanan, stresli biri misiniz? İnsülin direnciniz, gizli şekeriniz, hiperürisemi meseleniz mi söz konusu?
Plaklar/pıhtılar önce koroner arterleriniz ve/veya karotis damarlarınızda uç vermeye başlar.
İşte bu nedenle biz sizi “Kalbiniz için iyi ya da kötü olan her şey beyniniz için de iyi ya da kötüdür” diye uyarıp duruyoruz.

O ortak kader nasıl yönetilecek

◊ Damar hastalığı yönünden risk grubunda olanlar, özellikle bu iki organdaki damarların (karotis arterleri ve koroner arterlerin) sağlığını dikkatle izleyecekler. Yıllık sağlık kontrollerinde bu konuda da bilgi edinecekler.
◊ Bu iki organı besleyen damarlardan herhangi birinde sorun gören hastalar ve hekimleri, diğerini de izlemeye alacaklar. Yani “karotisinde plak saptananların koroner, koronerinde plak saptananların karotisinde durum nedir?” kontrol edecekler.
◊ Eğer bu damarlardan birinde plak/pıhtı varsa sadece bir kolesterol hapı ve bir kan inceltici ilaçla yetinmeyip risk faktörlerinin hepsini tek tek devreden çıkaracaklar. Yani;
- Fazla kilolarını verecekler
- Sigara içmeyecekler
- İnsülin dirençlerini yönetmeyi öğrenecekler
- Kan şekerlerini dengeleyecekler
- Tansiyonlarına ayar verecekler
- Trigliserid ile ciddi mücadele edecekler
- Uyku sorunlarını, depresyon hallerini düzeltecekler
- Ve mutlaka ama mutlaka her gün inatla ve ısrarla egzersiz yapacak, özellikle de düzenli yürümeyi alışkanlık haline getirecekler.


Domates sadece likopenden ibaret değil

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 463 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 703 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma Yorulmazsanız kötü yaşlanırsınız 08 Nisan 2024 | 581 Okunma Düşmemek için yürüyün 06 Nisan 2024 | 484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar