Kadınlar için bir kalp riski testi

Çoğu kadın, kalp damar hastalıklarının bir erkek hastalığı olduğunu zannediyor. Bu nedenle de kalp riski taramalarını ihmal ediyorlar.Kadınlarımız sağlıklarına erkeklere oranla daha fazla...

Çoğu kadın, kalp damar hastalıklarının bir erkek hastalığı olduğunu zannediyor. Bu nedenle de kalp riski taramalarını ihmal ediyorlar.

Kadınlarımız sağlıklarına erkeklere oranla daha fazla düşkünler. Sorunlarını saklamıyor, geciktirmiyorlar.
Çoğu kadın 40’lı yaşlarla birlikte “sağlık riski programlarına” giriyor. Kemiklerine ve başta meme olmak üzere kanser taramalarına özen gösteriyor. Ama hepsinin ortak bir hatası var.
O HATA ŞU: Çoğu hâlâ kalp damar hastalıklarının bir erkek hastalığı olduğunu zannediyor. Bu nedenle de kalp riski taramalarını ihmal ediyorlar.
Oysa Türk hanımlarının çoğu sigara içiyor. Çoğu fazla kilolu. Önemli bir bölümünde de insülin direnci var.
Alkol kullananların sayısı da giderek artıyor. Üstelik ciddi bir bölümü depresyon ve benzeri ruhsal problemlerle de baş başa. Ve ne yazık ki bunların her biri kalp risk faktörü.
Zaten bu nedenle de kalp krizi geçirme sıklığı bakımından kadınlarımız Avrupa şampiyonu. Bizim ne yapıp edip bu ayıbı ortadan kaldırmamız, kadınlarımızda en az meme, rahim ağzı kanseri, en az osteoporoz problemi kadar ciddi bir kalp krizi riski bilinci oluşturmamız lazım.
Bugün o çalışmanın ilk adımı olarak size uzunca bir test sunuyoruz. Lütfen testi dikkatle yapın ve sonuçlarını da ciddiye alın.

10 adımda kalp riskiniz

BÖLÜM 1: Yaşınız önemli

Kalp krizi her yaşta ortaya çıkabilir. Özellikle sigara içen ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda bu risk hep vardır. Hem sigara içen hem de doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda daha da fazladır. Kadınlarda kalp krizi riski 50’li yaşlardan sonra artmaktadır. İşte yaşınıza ilişkin puan tablosu:
◊ 50 yaş üzeri ve menopoza girmiş: 10
◊ 30-35 yaş arası ve menopoza girmiş: 8
◊ Menopoza girmiş ancak östrojen kullanan: 4
◊ 34 yaş üzeri ve menopoza girmemiş: 4
◊ 34 yaş altı: 1

BÖLÜM 2: Aile hikayeniz nasıl?

Kalp-damar hastalıklarının oluşumunda genetik mirasın da önemi var. Birinci dereceden akrabaları arasında kalp krizi geçirmiş olanlarda şanssızlık daha fazla.
◊ Ailenizden birinin 55 yaşından önce kalp krizi geçirmiş olması: 5
◊ Ailenizden birinin 55 yaşından sonra kalp krizi geçirmiş olması: 3
◊ Ailenizde kalp krizi geçiren birinin olmaması: 1

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 420 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 518 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 528 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 728 Okunma Şeker tadında bayram olsun 11 Nisan 2024 | 71 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar