Hipertansiyondan korkalım mı

Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu bu hafta 'Hipertansiyondan korkalım mı' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Hipertansiyon giderek büyüyen bir sorun. Kanaatime göre, bu büyümenin temel nedenlerinden biri de İNSÜLİN DİRENCİ probleminin hızla yaygınlaşması.

İnsülin direnci bir taraftan doğrudan damar spazmına yol açarak, bir taraftan obezite salgınını tetikleyerek, diğer taraftan da daha sonra yol açtığı şeker hastalığı/tip-2 diyabet ile damarlarımızı sertleştirerek hipertansiyonu yaygınlaştıran sinsi ve muazzam bir tehdit. Ama tabii ki hipertansiyonu davet edebilen başka sorunlar da var. Mesela mı?

- Genetik zemin

- Böbrek ve böbrek üstü bezlerinin farklı hastalıkları

- Yaşam tarzı yanlışları: Hareketsizlik, uyku sorunları, beslenme yanlışları/tuz tüketiminin artması, stresli yaşam tarzı, depresyona yönlendiren ruhsal sorunlar ve daha pek çok yaşam tarzı yanlışlarını da bu listeye ekleyebiliriz.

Altını önemle çizelim ki hipertansiyon ülkemiz için hızla büyüyen bir sağlık sorunu olma yolundadır. Hipertansiyonluların sayısı arttıkça kalp damar hastalıkları, beyin damar hastalıkları, Alzheimer dahil, yaşlılığa bağlı kronik sağlık sorunları da giderek artacaktır. Erişkin nüfusumuzun üçte biri maalesef ya hipertansiyonlu ya da hipertansiyon adayıdır. İsterseniz bu ön bilgileri verdikten sonra başlıktaki soruyu tek bir cümleyle yanıtlayayım: 

HİPERTANSİYONDAN DEĞİL ONU CİDDİYE ALMAMAKTAN KORKUN!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekmek mi şeker mi 29 Nisan 2024 | 1.175 Okunma Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 475 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 441 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 527 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 538 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar