Hangi egzersiz günde kaç adım?

Konu sağlık olunca sorular öyle kolay kolay bitmez. Hele bir de “hastalık” değil de “sağlıklı hayat”tan söz edilecekse o soruların ardı arkası kesilmez. Bu cumartesi sayfamızı işte o sorulardan...

Konu sağlık olunca sorular öyle kolay kolay bitmez. Hele bir de “hastalık” değil de “sağlıklı hayat”tan söz edilecekse o soruların ardı arkası kesilmez. Bu cumartesi sayfamızı işte o sorulardan bazılarına ayırdık. Sorular çok, yanıtlar bu nedenle kısa oldu. Buyurun...

Hangi egzersiz?

Aktivite ayrı, egzersiz ayrı, spor ayrı mı? Merdivenleri inip çıkıyorsanız, bahçe suluyorsanız, ağaç buduyorsanız, köpeğinizi gezdiriyorsanız, evdeki bulaşığı çamaşırı yıkıyorsanız bunların hepsi günlük aktiviteniz. Bunlar ne kadar çoksa o kadar iyi ama hiçbiri bizim anladığımız anlamda “egzersiz” değil.
Biz belli bir süreyle, belli bir ritimle, belli bir hız limiti içinde sık sık (mümkünse her gün) tekrarlanan hareketlere egzersiz diyoruz.
En doğru egzersiz ise yürümek. Yürümek, toplam kas kitlesinin yüzde 80’inden fazlasını kullandıran mükemmel bir egzersiz. İnsan bedeni yürümek üzere yaratılmış bir cihaz ve yürümek kadar bedenin hoşuna giden başka bir egzersiz yok.

Peki günde kaç bin adım?

Paslanmamak için 5 bin adım, yağlanmamak için 7 bin 500 adım, geç yaşlanmak ve daha sağlıklı kalmak için 10 bin adım.
Dikkat! Gün içinde attığınız adımlar buna dahil değil.
Unutmayın: Eğer 70’inden sonra sağlıklı kalmak istiyorsanız ne yapın ne edin mutlaka
10 bin adım atın.

Egzersizin ölçüsü ne olmalı?

Egzersizin elbette bir ölçüsü, reçetesi var. Nefes nefese kaldığınız egzersiz aneorobik egzersizdir. Oksijen kullanmadan yapmak zorunda olduğunuz egzersizdir.
Egzersiz yapan biri yolda yürürken arkadaşıyla rahat sohbet edebilmeli. Bir telefon geldiği zaman “buyurun kimi aradınız” diyebilmeli.
Nefes nefese kaldığı bir egzersizin ise serbest radikal üreterek zarar bile verebileceğini unutmamalı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 1.189 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 365 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 819 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 295 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar