Gizli şeker nasıl teşhis edilir

Gizli şekerden kuşkulanıldığında, kişinin 8-10 saat açlıktan sonra açlık insülini ve kan şekerine bakmak ve yemekten sonraki ikinci saatte tokluk kan şekeri ile insülinini kontrol etmek yeterli. İnsülin...

Gizli şekerden kuşkulanıldığında, kişinin 8-10 saat açlıktan sonra açlık insülini ve kan şekerine bakmak ve yemekten sonraki ikinci saatte tokluk kan şekeri ile insülinini kontrol etmek yeterli.

İnsülin direncinden gizli şekere, gizli şekerden Tip 2 diyabete giden mühim bir sağlık sorunumuz var. Ve o sorunu henüz gizli şeker aşamasında iken teşhis etmek zannedildiği kadar zor değil.
Gizli şekerden kuşkulanıldığında, kişinin 8-10 saat açlıktan sonra açlık insülini ve kan şekerine bakmak ve yemekten sonraki ikinci saatte tokluk kan şekerini ve insülinini kontrol etmek yeterli. Bildiğiniz gibi açlık şekeri 125’in, tokluk şekeri 200’ün üzerindeyse, bu bulgular mevcut bir şeker hastalığının varlığını gösteriyor. Sağlıklı bir kişide açlık şekerinin 100’den, tokluk şekerinin 140’tan az olması arzu ediliyor.
Açlık şekerinin 100-125, tokluk şekerinin 140-200 aralığında ve açlık insülininin 8’den, tokluk insülininin 40’dan büyük olduğu durumlardaysa gizli şekerden bahsetmek lazım.
Eğer 8-10 saatlik açlıktan sonra yapılan kan şekeri değerlendirmesinde açlık şekeriniz 100-120 aralığında ise, bu duruma ‘açlık şekeri bozukluğu’, yemekten iki saat sonra yapılan değerlendirmede tokluk şekeri 140-200 aralığındaysa ise ‘tokluk şekeri toleransında bozukluk’ deniyor.
Şeker hastalığını işte bu dönemde yakalamak çok ama çok önemli. Çünkü bu noktadan sonrası hızla diyabete doğru bir koşu başlıyor. Ama hep söylediğim gibi, bu noktada alınacak önlemler, sağlıklı yaşam seçimleri diyabetin ortaya çıkmasını önlüyor. Ayrıca diyabet öncesi dönemde fazla insülinin oluşturabileceği sorunları da önlüyor.
Hatta egzersiz, doğru beslenme modeli ve ilaç üçlüsünde başarı oranının yüzde 90’ları bulduğunu söyleyebilirim.

İYİ HABER
Kolin takviyesi belleği destekliyor

Kolin en çok balıkta, daha sonra da et, süt ürünleri ve yumurtada var. Beynin temel yapı taşlarından biri. (Aynı zamanda karaciğeri ve eklemleri koruyan bir özelliği de var.) Beyinde iki nöron arasındaki haberleşmede asetilkolin denen bir mesaj molekülü iş yapıyor.
Formül basitce şu: Ne kadar kolin, o kadar akıllı ve atik bir beyin! Hele bunu beyin dostu omega3 yani DHA ve B12 vitamini ile birleştirirsek kolinin etkisi daha da olağanüstü olur.

BİR UYARI
Gıda boyaları zararlı mı

Sağlıklı gıdada boya olmaz. Eğer varsa zararlıdır. Endüstriyel gıda üreticileri bunların bir kısmının zararsız olduğunu iddia da edebilir.
Ancak benim kanaatim gıda boyalarının her türlüsünün arızaya açık, sağlık için riskli olduğudur. Kimyasal olan bu maddeler ile karaciğerimiz evrim sürecinde hiç karşılaşmamıştır.
Karşılaştığı anda ona toksin muamelesi yapar. Zarar görür.
Gıda boyalarının sinir sistemine, böbrekler ve karaciğere de zararı mümkün.
Gıda boyalarından uzak durun.

ÖNEMLİ
Soğuk kahve mi sıcak kahve mi

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 1.090 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 365 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 819 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 295 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar