GGT’niz yüksekse dikkatli olun!

Karaciğer enzimi GGT’deki artış, bazı sorunlara işaret eder. O nedenle yılda bir kez GGT seviyelerinizi kontrol ettirmenizde fayda var.Karaciğeriniz sağlam mı? Doktorlar böyle bir soruyu net olarak yanıtlamak istediklerinde...

Karaciğer enzimi GGT’deki artış, bazı sorunlara işaret eder. O nedenle yılda bir kez GGT seviyelerinizi kontrol ettirmenizde fayda var.

Karaciğeriniz sağlam mı? Doktorlar böyle bir soruyu net olarak yanıtlamak istediklerinde “karaciğer enzimleri” ne durumda ona da bir bakarlar, ALT, AST, GGT seviyelerinde yükselme var mı araştırırlar.
Ne var ki üçüncüsü yani GGT, açık yazılımı ile “Gamma Glutamil Transferaz”, sadece
sıradan bir karaciğer enzimi, bildik ve önemsiz bir karaciğer fonksiyon bozukluğu habercisi değildir.
GGT antioksidan orkestrasının şefi, antioksidan takımının kaptanı ve ustası
glutationa metabolik ihtiyacın arttığını gösteren mühim bir uyarı işareti gibi de kabul edilmelidir.
Nedeni şu: GGT’deki artış, karaciğerin detoksifikasyon işinde zorlandığının, artan toksin ve serbest radikal yükü ile baş etmekte başarısız kaldığının da göstergesidir.
Kısacası kan
analizlerinde “detoks” sistemi hakkında fikir edinmek istiyorsanız, detoks gücünüzün ne durumda olduğunu merak ediyorsanız tavsiyem yılda bir kez GGT seviyelerinizi de kontrol ettirmenizdir.
Bu özellikle aşırı kimyasal toksine maruz kaldığını düşünen, fazlaca alkol tüketen, çok sık ağrı kesici ilaç kullananların bilmeleri gereken mühim bir ayrıntıdır.

Hangi tıbbı tercih etmeli?

◊ Hastalık teşhis edeni mi, yoksa tehlikeyi erkenden sezip önleyici tedbirlerle hastalanmanızı engelleyeni mi?
◊ Hastalık tedavi edeni mi, yoksa sizi hasta eden, hastalıklara yol veren nedenleri belirleyip önceden bertaraf edeni mi?
◊ Kısacası “sonuçlara katlanıp” onların etkilerini hafifleteni mi, yoksa “sebeplere odaklanıp” onlarla mücadele edeni yani sizi hastalıklardan korumayı ilke edineni mi?
Not: İlk sıradakileri hedefleyen “modern tıp”, ikinci sıradakileri benimseyenler “geleneksel ve koruyucu tıp”, ikisini birden düzeltme yoluna gidenleri de “integratif” yani “bütünsel tıp” olarak tanımlayabiliriz.

Takviye mi dediniz?

◊ Eklem sorunları için Tip2, tendon ve cilt sorunları için Tip1 ve 3 kolajenden destek alınacak.
◊ “Her probiyotik herkese uymaz” kuralı unutulmayacak, “Soruna en uygun probiyotik takviyesi hangisi?” öğrenilmeden probiyotik yutulmayacak.
◊ Koenzim takviyesi söz konusu olduğunda içinde Ubiquinol olanlar tercih edilecek.
◊ Omega-3 takviyesi için trigliserid yapısındaki balık yağı kökenli olanlardan evvel fosfolipid yapısında olan havyar yağı veya krill yağı omega-3’leri tercih edilecek.
◊ İçinde şeker olan cilt kolajeni takviyelerinden uzak durulacak, günlük kolajen takviye dozu ise asla 3 gramın altına düşürülmeyecek.

O hormonları nasıl izliyorsunuz?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır 28 Mart 2024 | 874 Okunma Bahar geldi hoş geldi 25 Mart 2024 | 365 Okunma Mikroplastikleri damardan da almaya başlamışız 23 Mart 2024 | 303 Okunma Hastalanmadan yaşlanmak mümkün mü 21 Mart 2024 | 819 Okunma Gen tiyatrosuna hoş geldiniz 18 Mart 2024 | 294 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar